Sydänpotilaan ei tarvitse kaihtaa seksiä

Jos sydänpotilas pääsee nousemaan portaita kerroksen verran ilman iskemiaoireita, ei seksin harjoittamisesta ole vaaraa. Moni silti pelkää, joten kardiologiset seurat ovat antaneet yhteisen suosituksen seksuaalineuvonnasta.

Kuinka pian voi palata entiseen seksielämäänsä sydäntapahtuman jälkeen? Voiko orgasmi laukaista uuden kohtauksen?

Sydäntapahtuman tai aivohalvauksen jälkeen ihminen joutuu usein rakentamaan uudelleen suhteensa seksuaalisuuteensa. Seksi voi pelottaa – yksi murehtii, ettei erektio onnistu, toinen pelkää seksin aiheuttamaa rasitusta sydämelle. Lääkäriltä tai hoitajalta ei kehtaa kysyä tai siihen ei tunnu olevan aikaa.

Amerikan ja Euroopan kardiologiset seurat ovat nyt antaneet yhteiset suositukset seksuaalineuvonnasta terveydenhuollossa. European Heart Journalissa julkaistussa artikkelissa kehotetaan lääkäreitä ja hoitajia ottamaan seksuaalisuus puheeksi sydän- ja aivoverisuonitauteja sairastavien vastaanotoilla. Tutkimusten mukaan potilaat puhuvat huolistaan rohkeammin, kun ammattilainen kysyy asiaa heiltä.

Kardiologisten seurojen suosituksessa referoidaan lyhyesti tutkimukset valtimotauteihin ja seksuaalisuuteen liittyen. Tutkimustieto osoittaa, että sydäninfarktin jälkeen sekä miesten että naisten seksuaalinen aktiivisuus heikkenee, vaikkei fyysistä estettä seksiin olisikaan. Samalla muistutetaan, että miehen erektiohäiriö tai naisen emättimen kuivuus voivat olla ensimmäisiä sepelvaltimotaudin oireita. Senkin vuoksi seksuaalielämän häiriöistä on syytä terveystarkastuksissa puhua.

Sepelvaltimokohtauksen tai aivoverenkiertohäiriöiden jälkeen seksielämässä voi palata entisiin tapoihinsa, mikäli esileikit ja yhdyntä eivät aiheuta sydäntuntemuksia. Asentovalikoimaa voi miettiä uusiksi, jos siltä tuntuu.

Valtimotautien ehkäisyssä seksi ja orgasmit ovat tunnettuja keinoja, joten diagnoosin saaneenkaan ei tulisi niitä kaihtaa, mikäli mahdollisuus pari- tai sooloseksiin on olemassa, korostetaan kardiologien suosituksissa.

Ulla Järvi
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla