Syyriassa pommitetaan yhä sairaaloita

Maassa on enää yksi lääkäri 7 000 asukasta kohden.

Syyrian terveydenhuolto on yhä henkitoreissaan.

– Vaikka Syyria ei ole uutisissa päivittäin, se ei tarkoita, etteivätkö esimerkiksi pommitukset sairaaloita vastaan jatkuisi, sanoi Kerstin Kleinhaus Helsingissä torstaina.

Kleinhaus edustaa UOSSM:ia, joka on Syyrian sodan uhreja auttava terveysalan avustusjärjestöjen yhteisjärjestö. Yhdistyksen ovat perustaneet eri puolilla maailmaa toimivat syyrialaiset lääkärit vuonna 2012.

UOSSM oli Helsingissä Lääkärin sosiaalinen vastuu -yhdistyksen ja Lääkäriliiton vieraana.

Järjestön johtaja Zedoun Al-Zoubi painotti, että hyökkäykset sairaaloita ja humanitaarisia järjestöjä vastaan olisi saatava loppumaan. Kansainvälisen yhteisön olisi tehtävä asian eteen voimakkaammin töitä.

– Tällaisten sotarikosten yleistyminen ei ole uhka vain syyrialaisille vaan myös muulle maailmalle ja sen yhteisesti tunnustetuille arvoille.

Ankara pula mielenterveyden palveluista

Syyrian sodassa on kuollut arvioiden mukaan noin 465 000 ihmistä. Kuolleiden joukossa on satoja lääkäreitä ja muita terveydenhuollon ammattilaisia. Lääkäreitä on myös paennut maasta. Seurauksena on, että tällä hetkellä maassa yhtä lääkäriä kohden on 7 000 asukasta. Vuonna 2010 vastaava luku oli 800.

Sodan traumatisoimassa maassa olisi tarvetta mielenterveyden palveluille.

– Koko Pohjois-Syyriassa on yksi psykiatri, kertoi Mohammed Munzer-Al-Khalil, joka johtaa Idlibin alueen terveydenhuoltoa.

Lue lisää: Olipa tarkastus!

Syyriasta on tulossa naisten yhteiskunta

Zedoun Al-Zoubi kertoi, että yksi terveydenhuollon ongelmista Syyriassa on ollut se, että sota on hajottanut myös infrastruktuurin. Virallisten instituutioiden tilalle ovat tulleet kansalaisjärjestöt. UOSSM:n tavoitteena on tukea ja rakentaa alueellista terveydenhuollon hallintoa eri puolilla Syyriaa: luoda sääntöjä ja koordinoida avustusjärjestöjen työtä niin, että terveydenhuollon tasavertaisuus toteutuisi mahdollisimman hyvin eri puolilla maata.

– Muun muassa Suomen ja Norjan hallitukset ovat tukeneet tätä työtä.

Järjestö tarjoaa maksutonta terveydenhuoltoa syyrialaisille uskonnosta, etnisestä taustasta ja poliittisista näkökannoista riippumatta. Se tukee sairaaloita ja järjestää esimerkiksi aurinkopaneeleita turvaamaan niiden sähköntarvetta. Se myös kouluttaa ammattilaisia.

– Syyriasta on tullut naisten yhteiskunta. Miehet ovat joko kuolleet tai paenneet maasta. Maan tulevaisuus lepää naisten varassa, Zedoun Al-Zoubi sanoi.

Hertta Vierula

kuva: Fotolia