Tappavaa kofeiinipulveria myydään verkossa

Teelusikallinen kofeiinipulveria vastaa noin 25 kupillista kahvia.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) tiedottaa kahden nuoren miehen kuolemasta, jotka liittyivät internetistä tilatun kofeiinipulverin käyttöön energialähteenä. Kuolemaa edelsivät nopeasti tihentyvä syke, sydämen rytmihäiriöt ja epileptiset kohtaukset.

FDA:n ruokaturvallisuudesta vastaavan yksikön johtaja Michael M. Landa kertoo blogissaan tapahtumista. Logan James Stiner kuoli 18-vuotiaana 27 toukokuuta 2014 ja James Wade Sweatt 24-vuotiaana 24. kesäkuuta 2014.

Landan mukaan molemmat miehet olivat ostaneet pulverin piristystarkoitukseen. Toinen oli jopa tutustunut keskustelupalstoilla siihen, miten pulveria tulisi annostella. Molemmat saivat tilattua tuotteen internetistä edullisesti ja helposti.

Landan mukaan kofeiinipulveri houkuttelee etenkin lapsia, teini-ikäisiä ja nuoria-aikuisia. Syynä on uskomus, että pulveri helpottaa opiskelua, parantaa fyysistä suoristuskykyä ja auttaa painon pudotuksessa.

Landa muistuttaa, että kofeiinipulvereiden kanssa ei pidä leikkiä, sillä pienikin määrä puhdasta kofeiinia voi johtaa yliannostukseen. Esimerkiksi teelusikallinen kofeiinipulveria vastaa noin 25 kupillista kahvia.

Lähde:
Tragic Deaths Highlight the Dangers of Powdered Pure Caffeine
FDA Consumer Advice on Powdered Pure Caffeine

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia