Tupakoinnin lopettaminen hidastaa MS-taudin etenemistä

Tautiin ei ole parantavaa hoitoa ja siksi kaikki keinot hidastaa tautia tai estää sen puhkeaminen ovat tervetulleita.

Tupakointi on merkittävä MS-taudin riskitekijä, mutta tupakointia ei kannattaisi jatkaa sairastumisen jälkeenkään. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen perusteella tupakointia jatkavien tauti nimittäin etenee nopeammin.

Ruotsalaisten tulokset perustuvat 730 hiljattain MS-tautiin sairastuneen tupakoitsijan seurantatietoihin. Potilaista 120 lopetti tupakoinnin sairastumisen jälkeen.

Tutkijat havaitsivat, että MS-tauti eteni sitä nopeammin mitä pitempään potilas tupakoi. Verrattuna tupakoinnin lopettaneisiin tupakointia jatkavien tauti eteni pahempioireiseen eli ns. toissijaisesti etenevään vaiheeseen noin kahdeksan vuotta aikaisemmin.

Tulokset eivät tarkoita, että tässä tutkimuksessa MS-potilaiden taudin etenemiseen vaikutti vain ja ainoastaan tupakointi tai sen lopettaminen. Aiempien tutkimusten valossa on kuitenkin hyvin mahdollista, että tupakointi vaikuttaa MS-taudin kulkuun muutenkin kuin lisäämällä sairastumisriskiä.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Tautia sairastavan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat muun muassa halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa ja siksi kaikki keinot hidastaa tautia tai estää sen puhkeaminen ovat tervetulleita.

Lue myös:
MS-taudin hoito on kehittynyt nopeasti
MS-tauti ei aiheuta lisäriskiä potilaan raskauteen

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Jama Neurology 2015;DOI:10.1001/jamaneurol.2015.1788

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.