Tutkimus: Herpesvirus mahdollisesti lasten leukemian riskitekijä

Havainnot pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta raskaudenaikainen virusaltistus on yhdistetty leukemiariskiin aiemminkin.

Jo ennen syntymää tapahtuva virusaltistus näyttäisi suurentavan lapsen riskiä sairastua akuuttiin lymfoblastileukemiaan. Kyseinen herpesviruksiin kuuluva sytomegalovirus löytyy lähes kaikilta aikuisilta, mutta on useimmiten vaaraton. Akuutti lymfoblastileukemia (ALL) on lasten yleisin pahanlaatuinen veritauti.

Tieteellisessä Blood-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 130 lymfoblastileukemiaa sairastavan ja 40 akuuttia myelooista leukemiaa sairastavan lapsen selkäydinnäytteisiin. Selkäydinnäytteiden analyysissa sytomegalovirusta löytyi kaikilta lymfoblastileukemiaan sairastuneilta, mutta vain harvoilta myelooista leukemiaa sairastavilta.

Toisessa kokeessa tutkijat analysoivat verinäytteitä, jotka oli kerätty 270 vastasyntyneeltä, joilla todettiin myöhemmin lymfoblastileukemia. Verrattuna lapsiin, jotka eivät sairastuneet, lymfoblastileukemiaan sairastuneiden veressä oli vastasyntyneenä sytomegalovirusta lähes neljä kertaa todennäköisemmin.

Havainnot pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta raskaudenaikainen virusaltistus on yhdistetty leukemiariskiin aiemminkin. Myös monien muiden sairauksien juuret voivat olla virustartunnoissa ja altistumisissa, jotka tapahtuvat ennen syntymää.

Suomessa akuuttiin lymfoblastileukemiaan sairastuu vuosittain noin 40–50 lasta. Hoitojen tehostumisen ansiosta nykyään jopa 85 prosenttia heistä paranee kokonaan.

Lähde: Blood 2016

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia

Lue myös:
Leukemia voi olla akuutti tai krooninen