Tutkimus: Koululaisten rokottaminen vähentäisi kaikkien influenssatartuntoja

Tulokset osoittivat, että 5–16-vuotiaiden lasten rokottaminen olisi kustannustehokasta ja vähentäisi lasten tartuntojen lisäksi tehokkaasti myös muun väestön sairastumisia.

Kouluikäisten rokottaminen influenssaa vastaan olisi toimiva ja kustannustehokas keino vähentää myös muun väestön influenssatartuntoja, brittitutkimus osoittaa. Tällä hetkellä rokotukset ovat Suomessa ilmaisia yli 65-vuotiaille, pikkulapsille sekä riskiryhmäläisille.

Brittien tutkimus perustuu matemaattiseen mallinnukseen, jossa käytettiin 52 miljoonaa ihmistä kattavia tilastotietoja vuosilta 1995–2009. Mallinnuksessa huomioitiin tartuntojen lisäksi muun muassa sairaalahoidon tarvetta ja kuolleisuutta.

Tulokset osoittivat, että 5–16-vuotiaiden lasten rokottaminen olisi kustannustehokasta ja vähentäisi lasten tartuntojen lisäksi tehokkaasti myös muun väestön sairastumisia. Näiden tulosten perusteella Iso-Britannian rokotussuosituksia on jo muutettu ja nyt alkavana influenssakautena rokotukset annetaan ilmaiseksi kaikille ensimmäisellä ja toisella luokalla oleville koululaisille.

Suomessa influenssarokotus on maksuton yli 65-vuotiaille, 6–35 kuukauden ikäisille lapsille, raskaana oleville sekä riskiryhmäläisille kuten sydänsairauksia tai diabetesta poteville. Myös terveydenhuollossa työskentelevät, vakavalle sairastumisella alttiiden läheiset sekä varusmiespalvelukseen astuvat saavat ilmaisen rokotuksen. Ilmaisuudesta huolimatta rokotus jää valtaosalta ottamatta. Rokotuksen voi myös ostaa reseptillä apteekista, vaikka ei kuuluisi edellä mainittuihin ryhmiin.

Tulokset julkaistiin BMC Medicine -lehdessä.

Lue myös:
Nenäsumute helpottamaan pienten lasten influenssarokottamista
Keuhkokuume rasittaa vuodessa kymmeniätuhansia suomalaisia
Totta vai tarua – 8 väitettä rokotuksista

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
BMC Medicine 2015;DOI:10.1186/s12916-015-0452y

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.