Tutkimus: Omaishoitajat elävät muita pitempään

Tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä aiemmissa tutkimuksissa omaishoitajien on osoitettu muun muassa sairastuvan sydän- ja verisuonitauteihin muita todennäköisemmin.

Tuoreen tutkimuksen mukaan omaishoitajina toimivat saattavat elää muita samanikäisiä pitempään. Tutkimus ei paljasta mistä tämä johtuu.

International Journal of Epidemiologyn julkaisemat tulokset perustuvat kolmevuotiseen tutkimukseen, johon osallistui yli 1,1 miljoonaa miestä ja naista, joista 180 000 oli omaishoitajia. Kolmasosa omaishoitajista käytti yli 50 tuntia viikossa omaisensa auttamiseen.

Vajaat kolme vuotta kestäneen seurannan aikana omaishoitajien kuolleisuus oli noin kolmanneksen vähäisempää kuin muiden tutkimukseen osallistuneiden. Yhteys koski sydänperäistä kuolleisuutta mutta myös muista syistä johtuvaa.

Yhteys havaittiin riippumatta iästä ja siviilisäädystä ja koski myös pitkäaikaisista terveysongelmista kärsiviä sekä yli 50 tuntia viikoittain työskenteleviä.

Tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä aiemmissa tutkimuksissa omaishoitajien on osoitettu muun muassa sairastuvan sydän- ja verisuonitauteihin muita todennäköisemmin. Onkin mahdollista, että tulokset olisivat olleet erilaisia, jos tutkimuksen seuranta-aika olisi ollut pitempi.

Noin 300 000 suomalaista toimii puolisonsa, lapsensa tai vanhempansa omaishoitajana.

Lue lisää:
Masennus kuormittaa Alzheimerin tautia sairastavan omaishoitajaa
Omaishoitajan raaka rooli
Tiedonkulku lääkäriltä etäomaishoitajalle takkuilee

 Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
International Journal of Epidemiology 2015;doi:10.1093/ije/dyv172

Kuva:
Panthermedia 

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.