Työmatka saattaa vaikuttaa painoon

Työmatka-autoilun aloittavat alkavat vähitellen lihota, tulokset osoittavat.

Laihduttamista yrittävien kannattaisi jättää auto kotiin ja alkaa kulkea työmatkat julkisilla, polkupyörällä tai kävellen. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan tämä voi auttaa painonpudotuksessa.

Tulosten perusteella vaikutus riippuu pitkälti työmatkan pituudesta. Kahdessa vuodessa paino tippui noin 2 kiloa niillä, joiden työmatka kesti kymmenisen minuuttia, mutta jopa 7 kiloa, jos matkaan meni yli puoli tuntia. Työmatka-autoilun aloittavat alkavat puolestaan vähitellen lihota, tulokset osoittavat.

Tulokset perustuvat havainnoivaan kyselytutkimukseen, joten ne eivät aukottomasti todista laihtumisen ja lihomisen johtuvan työmatkoista. Aiempien tutkimusten valossa tulokset ovat silti uskottavia ja viittaavat siihen, että pienet muutokset päivän aktiviteeteissä auttavat painonhallinnassa.

Tutkimus perustuu vuosittain tehtävän kansallisen kyselytutkimuksen aineistoihin kolmelta peräkkäiseltä vuodelta. Vastaajia oli yhteensä 4 000. Tulokset julkaistiin Journal of Epidemiology and Environmental Health -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Journal of Epidemiology and Environmental Health 2015;DOI:10.1136/jech-2014-205211

Kuva:
Johanna Nykopp

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.