Ulosteensiirto voi tepsiä myös antibioottiresistenssiin

Ulosteensiirron teho perustuu suoliston bakteerikantojen normalisoitumiseen ja sitä on käytetty Clostridium difficile -infektion hoidossa myös Suomessa.

Ulosteensiirto voi kanadalaistutkijoiden mukaan vähentää antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja ja geenejä. Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat vakava terveysongelma, joten tulokset ovat hyvin tervetulleita.

Tutkijoiden havainnot perustuvat kokeeseen, jossa kahdellekymmenelle uusiutuvaa Clostridium difficile -infektiota ja ripulia potevalle annettiin terveiltä luovuttajilta saatuja ulosteensiirtoja. Potilaiden suolistosta otettiin näytteitä ennen siirtoa ja sen jälkeen. Clostridium difficile -infektiota hoidetaan yleensä antibiooteilla, mutta niiden teho on heikohko. Pahimmillaan infektio on hengenvaarallinen.

Näytteiden perusteella potilaiden elimistössä oli antibiooteille vastustuskykyisiä geenejä ja bakteereja selvästi enemmän kuin terveillä verrokeilla. Ulosteensiirron jälkeen potilaiden Clostridium difficile -infektio helpotti ja samalla vastustuskykyiset bakteerit ja geenit vähenivät ja bakteerien kirjo alkoi muistuttaa enemmän terveiden bakteerikantoja. Suotuisat muutokset näkyivät vielä vuoden kuluttua otetuissa näytteissä. Näytteitä verrattiin 87 terveen verrokin näytteisiin.

Jos nyt saadut tulokset varmistetaan uusissa tutkimuksissa, ulosteensiirrot voisivat auttaa lukuisia potilaita, jotka kantavat antibiooteille vastustuskykyisiä bakteerikantoja. Antibioottiresistenttien kantojen yleistyminen on yksi suurimmista terveydenhuollon uhkista.

Ulosteensiirron teho perustuu suoliston bakteerikantojen normalisoitumiseen ja sitä on käytetty Clostridium difficile -infektion hoidossa myös Suomessa. Hoitotulokset ovat olleet erittäin hyviä. Yleensä siirre saadaan lähiomaiselta.

Tutkimus julkaistiin Clinical Infectious Diseases -lehdessä.

Lähde:
Fecal Microbial Transplants Reduce Antibiotic-resistant Genes in Patients With Recurrent Clostridium difficile Infection. Clinical Infectious Diseases 2016

UutispalveluDuodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Janice Carr/CDC