WHO: Ilmastosopimus tarvitaan myös terveyden vuoksi

Pariisissa sorvataan parhaillaan ilmastosopimusta. WHO painottaa, että sopimuksessa pitää ottaa huomioon myös terveysnäkökulma.

Säiden aiheuttamat luonnonkatastrofit yleistyvät. Niitä tapahtuu tällä hetkellä kolminkertainen määrä 1960-lukuun verrattuna. Joka vuosi säiden aiheuttamissa luonnonkatastrofeissa kuolee 60 000 ihmistä. Suurin osa heistä elää kehitysmaissa.

Luonnonkatastrofien seurauksena paitsi kuolee ja loukkaantuu ihmisiä, myös monet sairaudet pääsevät leviämään. Luonnonkatastrofit koettelevat terveydenhuoltoakin, mikä vaikeuttaa katastrofin seurausten hoitoa.

Ilmastonmuutos pahentaa muutenkin monia terveysongelmia. WHO arvioi, että 250 000 ihmistä kuolee vuosina 2030–2050 vuosittain syistä, jotka liittyvät ilmastonmuutokseen: noin 38 000 heistä on vanhuksia, jotka eivät kestä kuumuutta, 48 000 kuolee ripuliin, 60 000 malariaan ja 95 000 aliravitsemukseen lapsena.

Kuivuus ja tulvat pahentavat vesipulaa

Puhtaasta vedestä tulee pulaa, kun sademäärien vaihtelu kasvaa. Niin kuivuus kuin tulvatkin lisääntyvät. Puhtaan veden puutteessa ripulitaudit yleistyvät.

Ilmastolla on suuri merkitys vesi- ja vektorivälitteisten sairauksien leviämiseen. WHO:n ennusteiden mukaan esimerkiksi skistosomiaasi leviää ilmastonmuutoksen myötä Kiinassa aiempaa laajemmalle alueelle. Myös denguekuumeen ennustetaan leviävän.

Yli puolet maailman väestöstä elää alle 60 kilometrin päässä merestä. Merenpinnan nouseminen ja sään ääri-ilmiöt ajavat ihmisiä pois kodeistaan, mikä jo itsessään aiheuttaa terveysongelmia.

Pariisin ilmastokokoukselta odotetaan paljon

Pariisissa on parhaillaan käynnissä ilmastokokous, COP-21. WHO painottaa, että ilmastonmuutos on vakava uhka terveydelle. Tämä pitäisi ottaa huomioon myös ilmastosopimuksessa.

Ilmastonmuutoksen seuraukset terveydelle jakaantuvat epätasaisesti: Ilmastonmuutoksen myötä paheneva tautitaakka uhkaa iskeä erityisen kovasti esimerkiksi joihinkin Afrikan maihin, joissa terveydenhuolto on jo valmiiksi heikko. WHO on huolissaan myös siitä, että vuosituhattavoitteiden myötä saavutettu hyvä kehitys köyhyyden, aliravitsemuksen ja sairauksien torjunnassa mitätöityy ilmastonmuutoksen aiheuttamien ongelmien myötä.

WHO:n mukaan terveydenhuollon ammattilaiset voivat tehdä osansa ilmastonmuutoksen torjumisessa ja siihen varautumisessa. Terveysuhkia voi torjua ottamalla ensin selvää, mitä on odotettavissa ja varautumalla sitten hoitamaan ja ehkäisemään tulevia sairauksia. Tämä on tarpeen niin yksittäisten ammattilaisten kohdalla kuin järjestelmän tasolla. Myös tutkimusta tarvitaan.

WHO kehottaa myös näyttämään hyvää esimerkkiä. Sairaaloiden, klinikoiden ja ammattilaisten pitäisi pyrkiä pienentämään omaa hiilijalanjälkeään ja lisäämään esimerkiksi uusiutuvien energiamuotojen käyttöä.

Kirjoittanut:
Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.