Yli- ja alipainoisilla tavallista enemmän tulehduksia

Tanskalaistutkimuksen mukaan ylipainoisilla ja alipainoisilla on muita enemmän erityisesti hengitystieinfektioita ja ihotulehduksia.

Tanskalaistutkimuksen mukaan monet tulehdukset saattavat olla yleisempiä ylipainoisilla ja alipainoisilla aikuisilla. Heillä on varsinkin hengitystieinfektioita ja ihotulehduksia. Tulokset perustuvat 75 000 tanskalaisnaisen kaksitoistavuotiseen seurantaan.

Tulosten perusteella selvin yhteys oli akuuteissa ylähengitystieinfektioissa. Alipainoiset naiset sairastivat niitä neljä kertaa enemmän ja lihavat naiset lähes neljä kertaa enemmän kuin normaalipainoiset naiset.

Lihavat naiset sairastivat lisäksi tavallista enemmän ihon ruusutulehduksia ja sieni-infektioita ja he myös tarvitsivat muita useammin antibioottilääkityksiä.

Infektioiden sekä yli- ja alipainon yhteys saattaa johtua elimistön matala-asteisesta tulehdustilasta, joka on yleinen etenkin ylipainoisilla, mutta tässä tutkimuksessa mekanismia ei selvitetty. Ylipaino ja lihavuus on myös yhdistetty ihotauteihin kuten psoriaasiin, minkä lisäksi ylipainoiset saavat herkästi tulehtuvia hautumia. Alipainoisuus voi sekin heikentää ihon kuntoa ja altistaa tulehduksille.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Lähde: American Journal of Epidemiology 2016: Body Mass Index and Risk of Infections Among Women in the Danish National Birth Cohort

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Fotolia