Kuvia tavallisimmista ihotaudeista

Kuvia tavallisimmista ihotaudeista Kuva 1 / 1

Ihmisen ihon pinta-ala on jopa kaksi neliömetriä. Siihen sopii paljon tautejakin, joista monet ovat ikävästi näkyviä. Ihotaudeista on muutakin kuin esteettistä haittaa. Usein ne kutisevat, aiheuttavat kipua ja voivat olla tarttuvia. Ne voivat olla merkki jostain muusta, vakavastakin taudista. Pahimmillaan ihon sairaudet voivat uhata henkeä esimerkkinä ihosyövistä pahin, melanooma.

Viime vuosikymmenet ovat muuttaneet ihotautilääkärin työtä: vaikeat ihottumat ovat vähentyneet, mutta väestön ikääntymisen myötä ihosyövät ja niiden esiasteet täyttävät vastaanottoja. Huoleton vuosikymmenten rusketusmuoti vaatii tilille.

Lääkärit koulutetaan ihotautiopin perusteisiin jo yleislääkäriopinnoissa, mutta ihotautien erikoislääkäri on alan erityisosaaja. Ihotauteja oppii tunnistamaan näkemällä niitä. Silmä on parempi ihotautien tunnistaja kuin laboratoriokokeet, vaikka molempia tarvitaan. Ihotautien opettelussa ja tunnistuksessa hyvä valokuva voi auttaa paljon.

Kotimaassa lääkärien koulutukseen alettiin rakentaa ihotautikuvastoa Lääkärin käsikirjan puitteissa parikymmentä vuotta sitten. Aluksi kuvattiin ja käsiteltiin diapositiiveja, ja muunnettiin niitä digitaaliseen muotoon tietotekniikan kehittyessä. Digikameroiden aikakausi vauhditti ja laajensi kuvaamista, kuvat alkoivat siirtyä internetiin.

Kymmenen vuotta sitten uudistin verkkosivujani, ja rakensin muutaman sadan kuvan kuvagallerian tavallisimmista ihon sairaustiloista. Mukana on myös niitä harvemmin vastaan tulevia tauteja, joiden ulkonäkö on tärkeä taudin tunnistusperuste. Aakkosellisen kuvagallerian lisäksi olen erikseen koonnut tavallisten ihokasvainten kuvataulut. Rasvaluomet taulu ja Hyvänlaatuiset luomet taulu ovat esimerkkejä yleensä vaarattomista kasvaimista. Basaliooma (tyvisolusyöpä) ja melanooma edustavat omina tauluinaan pahanlaatuisten kasvainten ääripäitä: basaliooma rauhallisin ja melanooma vaarallisin.

Kaikki kuvat ovat omien potilaitteni kasvaimia edustaen niitä kasvaintyyppejä, joita useimmin ihotautilääkärin työssäni edelleen kohtaan.

Ihotaudit, erityisesti kasvaimet, voivat olla kuvasta katsomalla vaikeita tunnistaa. Ihotautilääkärin vastaanotolla niiden tunnustelu, stereomikroskopia ja ns. dermoskopia auttavat diagnostiikassa, mutta joskus vasta koepala varmistaa diagnoosin.

Vaikka nettidiagnostiikkaan pitää suhtautua varovasti, verkkosivujeni kuvagalleria on osoittautunut hyödylliseksi paitsi potilaille, myös toisille lääkäreille. Gallerian suosiota kuvastaa yli 250 000 käyntiä sivuillani niiden 10-vuotisen historian aikana.

Sivuillani on myös linkki Duodecimin Käypä hoito- suositukseen, jossa on satoja kuvia ihon ja kynsien sienitaudeista. Etusivulta käynnistyy animaatio sienikynnen paranemisesta ja Ajankohtaista-osiosta löytyy myös video, jossa mikkeliläinen syyhypunkki Hilma on kävelyllä (http://www.ihotauti.net/syyhy.htm)

Raimo Suhonen
ihotautien erikoislääkäri

Ihotauti.net

Oletko jo lukenut nämä?

Terveyskirjasto.fi

  • Hae lisätietoja Terveyskirjastosta: Ihotaudit