Tunnista nielutulehdus (angiina)

Kuume nousee, kaula turvottaa, päätä särkee ja nieleminen sattuu. Näistä oireista tulee monelle mieleen angiina. Kyseessä on kuitenkin vanha termi ja nykyään puhutaan nielutulehduksista.

Mikä on angiina?

Angiinalla viitataan nielutulehdukseen. Se on vanha termi, jota ei enää käytetä. Esimerkiksi Käypä hoito -suosituksessa puhutaan angiinan sijaan nielutulehduksesta.

Nielutulehduksen voi aiheuttaa lukuisa joukko viruksia ja streptokokkien ryhmään kuuluvia bakteereita. Merkittävin tulehduksen aiheuttaja on A-streptokokki. Alle kouluikäisillä lapsilla nielutulehdus on puolestaan suurimmaksi osaksi virusperäinen, vaikka oireet muistuttavatkin usein streptokokki-infektiota.

Millaisia oireita?

Nielutulehdus voi olla kivulias ja siihen voi liittyä kuumetta. Jos lapsi on niin pieni, ettei osaa kertoa kivuistaan, tarkkaile hänen ruokahaluaan. Ruokahaluttomuus ja kuolaaminen voivat viitata nielutulehdukseen.

Tyypillisen A-streptokokin aiheuttaman nielurisatulehduksen oireisiin kuuluu nopeasti nouseva korkea kuume, nieltäessä voimakas kipu nielussa, vaaleat peitteet nielurisoissa, kaulan ja leukakaaren turvonneet ja aristavat imusolmukkeet, päänsärky ja joskus pahoinvointi ja oksentelu. Nuhaa tai yskää ei juuri esiinny. Sen sijaan virustulehduksen aiheuttamaan nielurisatulehdukseen liittyy kurkkukivun jälkeen tyypillisesti nuha ja yskä.

Ketkä sairastavat nielutulehduksen?

Kaiken ikäiset. A-streptokokin aiheuttama tauti on yleisin leikki- ja kouluikäisillä. Alle 3-vuotiailla bakteerin aiheuttama nielurisatulehdus on harvinainen.

Miten nielutulehdus tarttuu?

A-streptokokki ja virukset tarttuvat pääasiassa käsien välityksellä ja voi aiheuttaa pieniä epidemioita esimerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa. Myös ruokaperäisiä tartuntoja on kuvattu.

Milloin hoitoon?

Jos kuume on korkea tai kurkkukipu on voimakasta, on syytä hakeutua lääkärin hoitoon. Myös laajat, yhtenäiset vaaleat peitteet nielurisoissa ovat syy mennä lääkäriin.

Lapsi kannattaa viedä hoitoon seuraavissa tapauksissa:

➤ Jos hänellä on korkea kuume, voimakas kurkkukipu, puheen puuroutumista, vaikeuksia avata suuta tai kurkkukipu, johon liittyy hengitysvaikeuksia.

➤ Jos lapsella on kuumetta, kun perheen toisen jäsenen tiedetään sairastavan streptokokkitulehdusta.

➤ Jos kurkkukipuisella lapsella on hentoa punertavaa ihottumaa (tulirokko epäily).

➤ Jos streptokokkitulehdukseen aloitettu antibioottihoito, ei vie kuumetta pois kolmessa vuorokaudessa.

Miten hoidetaan?

Koska peitteitä voi kehittyä nieluun sekä virusten että bakteerien aiheuttamissa tulehduksissa, pitää bakteeritulehdus todeta bakteeriviljelyllä tai streptokokin osoittavalla pikatestillä. Jos kyseessä on bakteeritulehdus, potilas saa antibioottikuurin. Jos kyseessä on viruksen aiheuttama tulehdus, oireita lievitetään tulehduskipulääkkeillä.

Pikatestillä vastaus tulee nopeasti, mutta se toteaa vain kaksi kolmesta streptokokin aiheuttamasta taudista. Siksi terveyskeskuksissa käytetään kauemmin valmistuvaa viljelyä ja alustava hoitopäätös on tehtävä oireiden perusteella. Bakteeriviljelyn alustava tulos on käytettävissä 1–2 päivän kuluessa ja lopullinen yleensä 3. päivänä.

Penisilliini on ensisijainen lääke. Hoitoaika on yleensä 10 päivää. Oireet lievittyvät jo muutaman päivän kuluessa. Tarvittaessa voidaan käyttää myös tulehduskipulääkitystä nielukivun lievitykseen.

Kuinka paljon sairauslomaa?

A-streptokokki-infektio ei tartu 24 tuntia antibioottihoidon aloittamisen jälkeen. Niinpä töihin, päiväkotiin ja kouluun voi palata 24 tunnin kuluttua hoidon aloittamisen jälkeen, jos vointi sen sallii.

Milloin harkitaan nielurisojen poistoa?

Jos A-streptokokin aiheuttamat nielurisatulehdukset toistuvat vähintään 3–4 kertaa vuodessa, suositellaan korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin arviota mahdollista nielurisojen poistoa varten.

Leikkaus lopettaa tehokkaasti tulehduskierteen, mutta viime aikoina nielurisaleikkausten määrää on vähennetty tiukentamalla sen vaatimuksia. Syynä on se, ettei toimenpide ole aivan harmiton.

Jos perheessä esiintyy toistuvia streptokokkitulehduksia, pitää kaikki perheenjäsenet tutkia ja tarvittaessa hoitaa. Syynä saattaa nimittäin olla oireeton A-streptokokin kantaja.

Lähteet:
Terveyskirjasto:
Nielurisatulehdus (angiina)
Käypä hoito -suositus

Kirjoittaja:
Johanna Nykopp
toimittaja

Tarkastanut:
Ville Peltola
lasten infektiolääkäri

Kuva:
Panthermedia

Lue myös: Enterorokko on syksyn kuumetauti

Lue lisää jutun aiheesta