Allergia Allergiat voivat helpottaa tai väistyä iän myötä Allergiat koskettavat suurta osaa väestöstä. Osalla allergiat helpottavat iän myötä tai muuttavat muotoaan. Allergia voi puhjeta myös myöhemmässä ikävaiheessa.
A-streptokokki Lapsi kuoli A-streptokokin aiheuttamaan tautiin Jyväskylässä A-ryhmän streptokokin aiheuttamia vakavia infektioita on nyt todettu Suomessa tavallista enemmän. Syyksi epäillään pandemiavuosia ja korona-rajoituksia.
Lapset Liikkumisen säätelymme on yksitotista Terveysliikuntaan ja hauskanpitoon ei tarvita komentajaa, kirjoittaa Taina Kinnunen.
Muistisairaus Tällaiset lapsuusolot altistavat muistisairaudelle Lapsiperheiden huono-osaisuudella voi olla hyvin kauaskantoisia terveysvaikutuksia.
Lapset Kuudella vauvalla kymmenestä on yksityinen sairauskuluvakuutus Vakuutuksen ottaneiden osuudet vaihtelevat alueittain ja perheen sosioekonomisen aseman mukaan.
Lapset "Lapsilta ei pitäisi vaatia erikoistumista liian aikaisin" Viimeistään yläasteella erot painotetun opetuksen ja tavallisten luokkien välillä alkavat olla selkeitä, sanoo nuorisolääkäri Silja Kosola.
Lapset Lastentautiopin professori huolestui: kolme asiaa, jotka uhkaavat tällä hetkellä lasten terveyttä Lasten ylipaino, liikkumattomuus ja mielenterveys ovat isoja ongelmia lapsille ja nuorille tänä päivänä, sanoo lastentautiopin professori Per Ashorn.
Lapset Yli kuusi kymmenestä synnyttäneestä käytti lääkkeitä raskauden aikana Harvan lääkkeen tiedetään olevan turvallinen raskaus- ja imetysaikana.
Mielipide Nuorten päihdekuolemat ja tarina tilastojen takana Tällä kertaa jokin saa päivystävän lastenlääkärin pysähtymään, kirjoittaa nuorisolääketieteen dosentti, Silja Kosola.
Lapset Psykiatrisessa sairaalahoidossa olleen nuoren koulutie jää usein lyhyeksi Myös riski syrjäytyä on suuri.
Käypä hoito Mitä lääkärin ei kannata tehdä? Vältä viisaasti -suositukset kertovat asioista, joita lääkäri on hyvä välttää. Lyhyitä, tiiviisti kirjoitettuja Vältä viisaasti -suosituksia on julkaistu jo vuodesta 2017, ja niitä on ilmestynyt satakunta.
Mieli Masennuksen hoito aikuisuudessa onnistuu Potilaat hyötyvät hoidosta, vaikka taustalla olisi lapsuuden traumoja.
Sydän- ja verisuonitaudit Matala-asteinen tulehdus näkyy nuortenkin valtimoissa - syynä ruokavalio Matala-asteinen tulehdus ja ruokavalio ovat yhteydessä toisiinsa, myös nuorilla. Epäterveellinen ruokavalio voi merkittävästi edistää tulehdustilaa jo lapsuudessa.
Verkkokommentti Yhteiskuntamme tarvitsee luovuutta, miksi lyttäämme sen? Sanat luovat toivoa ja rakentavat siltoja, kirjoittaa Silja Kosola.
Suolistobakteerit Äidin suolistomikrobeilla on tärkeä ja pitkäaikainen vaikutus lapsen terveyteen ja kehitykseen Tuoreen tutkimuksen mukaan äidin suoliston bakteerit siirtävät synnytyksessä vauvan suolistobakteereille geenejä, jotka vaikuttavat vauvan terveyteen ja kehitykseen suotuisasti.
Uusi lastensairaala Lasten tehohoito kriisissä – sydänlasten jono osoittaa kestämättömän tilanteen Pikkukeskosille tarvitaan lisäpaikkoja Taysiin ja Tyksiin, jotta suunniteltuja leikkauksia voidaan tehdä Husissa.
Lapset Ruokakriisi ja lasten aliravitsemus vaikeutuvat monissa maissa Sodat ja ilmastonmuutos pahentavat tilannetta, kertoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestö.
Verkkokommentti Nuorisolääkärin kirje joulupukille Tiedän, että tätä toivomuslistaani ei ole ihan helppo toteuttaa, kirjoittaa Silja Kosola.
Kielellinen erityisvaikeus Digilaitteiden käyttö voi vaikuttaa lapsen kielelliseen kehitykseen Mitä enemmän leikki-ikäiset viettävät aikaa yksin ruudun ääressä, sitä heikommat taidot ovat.
Väkivaltaisuus Nuorisoväkivallasta: lapset oppivat, mitä elävät Jaatko ympärillesi enemmän uskoa, toivoa, iloa ja valoa vai pelkoa ja pahaa oloa, kysyy Silja Kosola.
Lastenpsykiatria Lasten psykoosilääkehoidon metabolisessa seurannassa on käytännön esteitä Paikallisesti räätälöidyt strategiat voisivat tukea sekä lääkäreitä että perheitä suositusten noudattamisessa.
Älyvaate Älyvaatteesta työkalu vauvan motorisen kehityksen arviointiin Suomessa kehitetyn haalarin liikeanturit keräävät tietoa asennoista ja liikkeistä.
Kausi-influenssa Koronarajoitukset muuttivat lasten infektioiden tavanomaisen kierron Pandemia-ajasta voisi omaksua parhaat opit, jotta lasten infektioita saataisiin rajoitettua.
HUS Lasten ja nuorten psykiatrian lähetteet kasvaneet hurjasti Husissa Suurin ongelma on järjestelmän pirstaleisuus, sanovat ylilääkärit Leena Repokari ja Laura Häkkinen.
Mediakasvatus Onko ruutuaika sittenkään vanhentunut käsite? Lapsi oli edeltävän viikon aikana avannut puhelimen keskimäärin 120 kertaa päivässä, kirjoittaa Silja Kosola.
Verkkokommentti Onko kukaan enää normaali? Onko lapsuudesta ja nuoruudesta tullut patologinen, sairaudeksi luokiteltava tila, kysyy Silja Kosola.
Lapset Lasten akuutteja hepatiittitapauksia havaittu ympäri Eurooppaa Epäilyistä pyydetään ilmoittamaan THL:n tartuntatautilääkärille.
Ydinsota Leikki on tärkeää lapselle myös ääriolosuhteissa – Uusi narratiivinen altistusterapia on kehitetty monimutkaisten traumojen hoitoon "Se on yksi vaihtoehto auttaa Ukrainan sotaa paenneita."
Mielenterveys Kiireelliset käynnit jäivät käymättä Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden käyttö romahti maailmanlaajuisesti.