Pallaksen lumivyöry nosti turvallisuuden keskusteluun — varaudu näin lumivyöryn varalta

Pelastamisella on kiire, mutta avun tulo kestää aina, joten ryhmän omat taidot ja varusteet ovat ratkaisevan tärkeitä.

Pallaksen lumivyöryturma järkytti viime viikolla Suomessa.
Tiiamari Pennanen
Pallaksen lumivyöryturma järkytti viime viikolla Suomessa.

Pitkällä hiihtovaelluksella Hetta–Pallas-reitillä olleet alle 40-vuotias äiti ja hänen alaikäinen poikansa jäivät lumivyöryn alle 2. tammikuuta. Traaginen turma puhutti viime viikolla ympäri Suomen ja myös Pallaksen läheisellä Ylläksellä.

Onnettomuuspaikka Pyhäkuru sijaitsee noin 60 kilometriä pohjoiseen Ylläkseltä.

Tapahtuma on nostanut rinneturvallisuuden aktiiviseen keskusteluun. Erilaiset rinteiden ulkopuoliset aktiviteetit ja vapaalasku kun ovat tuntureilla suosittuja.

Myös lumivyöryjä tapahtuu alueella säännöllisesti.

­– Tapaus on ikävä ja traaginen. On hyvä, että riskeistä ja turvallisuudesta puhutaan, kertoo MediYlläksen yrittäjä ja vastaava lääkäri Katja Kuusimäki .

MediYlläksen toimintaan etsintä- ja pelastusyöt eivät vaikuttaneet.

Muista nämä varusteet

Tärkeistä varusteista Kuusimäki mainitsee esimerkiksi piipparin, eli signaalia lähettävän lumivyöryhälyttimen, ja sondin, eli kokoontaitettavan sauvan, sekä pienen lumilapion.

Lisäksi tunturiin suunnatessa täytyy aina huomioida, että keli voi muuttua äkillisesti.

– Hoidetuissa ja valvotuissa rinteissä ei ole lumivyöryistä vaaraa, mutta kun ulkopuolelle lähtee, siellä on eri asia.

Myös akuuttilääketieteen erikoislääkäri ja aktiivinen vapaalaskija Saana Saltevo listaa samoja varusteita tuntureissa liikkujalle. Vapaalaskijoiden varustukseen kuuluvat paikantava piippari, lapio ja sondi, jolla voi lumeen tökkimällä etsiä vyöryn alle jäänyttä ihmistä.

Saltevo liikkuu harrastuksensa myötä usein alueilla, joissa lumivyöryriski on otettava huomioon.

– Vakavat lumivyöryt ovat Suomessa harvinaisia, mutta mahdollisia. Pienempiä vyöryjä sattuu useammin. Suomen luonnossa maasto voi näyttää kohtalaisen kiltiltä, mutta silti siellä on pieniä maastoansoja, joista lumi lähtee helposti liikkeelle, Saltevo kertoo.

Lumivyöryalueilla liikkuvien on varauduttava riskeihin sekä tietämyksen että varusteiden puolesta. Kokemus opettaa tunnistamaan vaaranpaikkoja.

Akuuttilääketieteen erikoislääkäri Saana Saltevo on kokenut vapaalaskun harrastaja.
Lääkärilehti
Akuuttilääketieteen erikoislääkäri Saana Saltevo on kokenut vapaalaskun harrastaja.

Kahdenlaisia vammoja

Lumivyöryn aiheuttamat vammat jakautuvat kahteen eri tyyppiin. Lumeen hautautuminen voi johtaa tukehtumiseen, vyöryvän lumimassan mukana kulkeutuminen puuhun tai kiveen törmäämiseen, tai jyrkänteeltä putoamiseen. Vaarana on myös hypotermia.

– Suomessa kuolemaan johtavat lumivyöryt ovat harvinaisia, mutta Euroopassa kuolee EAWS-tilastojen mukaan vuosittain lumivyöryn takia reilut sata ihmistä, kertoo aiheeseen perehtynyt ensihoitaja Dimitri Lisitsyn .

Kuolinsyy on useimmiten tukehtuminen, vammat ovat toiseksi yleisin syy. Hypotermia on kuolinsyynä melko harvinainen.

Tutkimusten mukaan ensimmäisen 10 minuutin aikana hautautuneiden selviytymisen mahdollisuus on 90 prosenttia, jos potilaat eivät ole kärsineet massiivisia vammoja.
Adobe/AOP
Tutkimusten mukaan ensimmäisen 10 minuutin aikana hautautuneiden selviytymisen mahdollisuus on 90 prosenttia, jos potilaat eivät ole kärsineet massiivisia vammoja.

Lumeen hautautunut on löydettävä nopeasti

Kun tapahtuu lumivyöry, jonka alle hautautuu ihmisiä, aikaa pelastamiseen on hyvin vähän, mutta viranomaisavun tulo voi kestää tunteja. Ihminen ei pysy kauaa hengissä lumimassan alla.

Lisitsyn kertoo, että tutkimusten mukaan ensimmäisen 10 minuutin aikana hautautuneiden selviytymisen mahdollisuus on 90 prosenttia, jos potilaat eivät ole kärsineet massiivisia vammoja. Aika on kuitenkin selviytymisen kannalta avaintekijä, sillä mallinnuksen mukaan selviytymisen todennäköisyys laskee kolme prosenttia minuutissa ensimmäisen 15 minuutin jälkeen.

Ryhmän jäsenten on löydettävä lumeen hautautunut nopeasti. Ajan lisäksi muita selviytymiseen vaikuttavia tekijöitä ovat lumeen jääneet ilmataskut, lumen tiiviys sekä lämpötila.

Saltevo toteaa, että jos lumimassan alta löytyy eloton henkilö kohtuullisessa ajassa, jopa 60 minuutissa, niin hänen elvyttämistään kannattaa harkita. Hypotermian tiedetään suojaavan aivoja. On myös mahdollista, että suun ympärillä on ollut ilmatasku.

Törmäysvammat Suomessa yleisempiä

Suomessa lumeen hautautumista yleisempiä ovat erilaiset törmäysvammat.

– Potilaalla voi olla raajojen, lantion, rintakehän, vatsan alueen tai pään vammoja. Hänellä voi olla jänniteilmarinta tai kasvojen alueen vamman seurauksena hän on voinut menettää ilmatien, Saltevo toteaa.

Lisitsyn kertoo, että vammahoidossa tulee huomioida verenvuodon tyrehdyttäminen, hypoksia, hypotermia ja asidoosi sekä hypokalsemia.

Myös pelastajien oma turvallisuus on tärkeä asia, sillä olosuhteet ovat usein vaikeat ja alueella voi olla uusien lumivyöryjen vaara.

– Pelastaminen voi viedä aikaa tunteja. Siksi luonnossa liikkujan oma vastuu turvallisuudestaan on todella tärkeää. Varusteiden on oltava sellaiset, joilla pärjää tunteja, ja ryhmän pitää pystyä toimimaan odottaessaan apua, Saltevo kertoo.

Artikkeli on koostettu kahdesta Lääkärilehden verkkosivulla julkaistusta jutusta: "Lumeen hautautuminen ja törmäysvammat lumivyöryn suurimmat vaarat", 5.1.2024 sekä "Pallaksen lumivyöry nosti turvallisuuden keskusteluun Ylläksellä", 8.1.2024.