Kolumni Tuhoaako kännykän käyttö kokonaisen sukupolven? Entäpä, jos nuoret ensin ahdistuivat ja rupesivat lääkitsemään sitä sosiaalisella medialla, pohtii Jari Turunen.
Pikkukeskoset Pikkukeskosena syntyneillä kielen kehityksen ja lukemisen vaikeuksien riski suurentunut Uusi tutkimus kartoittaa pikkukeskosten lukemistaitoa alakouluikäisinä.
Likinäköisyys Silmälääkäritkin haluavat lapset irti älypuhelimista Puhelimen tuijottaminen kasvattaa likinäköisyyden riskiä kaiken lähityön tapaan, ulkoilu taas vähentää sitä.
Raskaus Raskauden oireet — mitkä ovat alkuraskauden oireet ennen raskauden varmistumista? Pahoinvointia, rinnat aristavat ja väsyttää. Voisiko kyse olla raskaudesta?
Dysfasia Dysfasia eli kehityksellinen kielihäiriö — miten tunnistaa oireet? Noin seitsemän prosenttia suomalaislapsista kärsii kehityksellisestä kielihäiriöstä eli dysfasiasta.
Kalsium Kolme kysymystä kalsiumista Kalsium on ihmiselle välttämätön aine monissa aineenvaihdunnan reaktioissa. Sitä tarvitaan muun muassa lihassolujen ja hermosolujen toiminnan säätelyyn.
Ontelosyylä Ontelosyylä on yleinen lapsilla — näin tunnistat sen Ontelosyylä eli molluska on yleinen leikki-ikäisillä lapsilla ja joskus sitä tavataan jopa vauvoilla. Aikuisilla se sen sijaan on harvinainen.
Vauva Vauva sairastaa — milloin lääkäriin? Kun vauva sairastaa, vanhemmat ovat helposti huolestuneita. Pienten lasten kohdalla lääkäriin kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä.
Varsiluomet Varsiluomi lapsella voi kertoa aineenvaihdunnan häiriöstä Ihomuutoksia, kuten varsiluomia esiintyy usein lihavuuden ja metabolisen oireyhtymän yhteydessä.
Hinkuyskä Hinkuyskää tavallista enemmän – tunnistatko oireet? Tänä vuonna on todettu jo yli 600 laboratoriovarmennettua tapausta.
Pikkukeskoset Onko maanantaina syntyminen riski? Syntyminen päivystysaikana ei huononna pikkukeskosen ennustetta, mutta maanantaina syntyneillä on suurempi kuolleisuus.
Kolumni Pelkään, siis olen Tämä on kolumni, jonka olen yrittänyt kirjoittaa jo viiden vuoden ajan, kirjoittaa Janna Manninen.
ADHD Vain vuosiluku meni väärin ADHD:n Käypä hoito -suositus muuttui kuten väitimme, mutta vuonna 2017, kirjoittavat Miika Vuori, Päivi Ruokoniemi, Kati Sarnola ja Andre Sourander.
Rikollisuus Nämä lapsuuden riskitekijät voivat altistaa rikollisuudelle aikuisuudessa Riskitekijöihin voidaan kuitenkin puuttua ja monia epätoivottuja kehityskulkuja voidaan ehkäistä.
Lastentaudit Milloin lapsen kanssa lääkäriin? Lapset sairastelevat usein eikä jokaisesta vaivasta tarvitse mennä lääkäriin. Lue, milloin lääkärillä käynti on kuitenkin tarpeen.
ADHD ADHD yleistyy — joka kymmenennellä esiteini-ikäisellä pojalla lääkitys Loppuvuodesta syntyneillä sekä itäsuomalaisilla ja lappilaisilla osuus on vielä suurempi.
Ruutuaika Ruutuaika vähentää taaperon ja vanhemman vuoropuhelua Tulokset kannustavat puhumaan lapsille ja rajoittamaan laitteiden käyttöä.
Kuume Mikä on kuumeen raja? Normaali ruumiinlämpö vaihtelee mittaustavan ja vuorokaudenajan suhteen. Myös kuumeen raja vaihtelee yksilöllisesti.
Kolumni Koululainen tappoi toisen, mitä miettii nuorisolääkäri? Meillä on niin vähän lapsia ja nuoria, että viimeistään nyt heistä kannattaisi välittää enemmän, kirjoittaa Silja Kosola.
Kouluväkivalta Lapsi surmaa hyvin harvoin Yksinkertaistavat selitykset ja spekulaatiot ovat hyödyttömiä, asiantuntijat sanovat.
ADHD ADHD-diagnoosi yleinen sijoitetuilla lapsilla Lähes joka viides neurokehityksellisen häiriön omaava lapsi päätyy sijoitetuksi, selviää Oulun yliopiston tutkimuksesta.
Downin oireyhtymä Downin syndrooma tuo haasteita, mutta ei välttämättä estä täysipainoista elämää Downin syndrooma (tai Downin oireyhtymä) on yleisin kehitysvammaisuutta aiheuttava kromosomihäiriö.
Syntyvyys Syntyvyys Suomessa on laskussa Suomalaiset synnyttäjät ovat myös Pohjoismaiden iäkkäimpiä ja ylipainoisimpia.
Masennus Nuorten masennus laajan selvityksen kohteena — THL kutsuu seurantaan tuhansia nuoria Tavoitteena on parantaa nuorten masennuksen hoitoa Suomessa.
Koronapandemia Pandemia vaikutti taaperoiden sosioemotionaaliseen kehitykseen Vielä ei tiedetä, ovatko vaikutukset pysyviä.
ADHD "Nyt on tärkeää pysähtyä tähän" — lasten ADHD-diagnoosien määrä hätkähdyttävän suuri Tuoreet rekisteritiedot lasten ja nuorten ADHD-diagnoosien nopeasta yleistymisestä Suomessa herättävät kysymyksiä.
Norovirus Norovirusepidemian huippua odotetaan helmi-maaliskuuksi Tähän mennessä rekisteröityjä tartuntoja on reilusti yli 300.
Väkivalta Hakataan se Kysyimme lasten päivystyksestä, koululääkäreiltä ja nuorisopsykiatreilta, miten ilmiö näkyy heillä.
lumivyöry Pallaksen lumivyöry nosti turvallisuuden keskusteluun — varaudu näin lumivyöryn varalta Pelastamisella on kiire, mutta avun tulo kestää aina, joten ryhmän omat taidot ja varusteet ovat ratkaisevan tärkeitä.
Tyypin 1 diabetes Kaalit ja marjat suojaavat ehkä lasta diabetekselta — tämä hedelmä sen sijaan saattaa lisätä riskiä Tutkimuksessa havaitut yhteydet ravinnon ja lasten diabeteksen välillä vaativat lisätutkimuksia.