Ketamiini on tehokas ja monikäyttöinen aine, jossa on vaaransa

Mediassa on puhuttu viime aikoina ketamiinista. Millainen aine ketamiini on?

Ketamiinia käytetään nukutusaineena, kivunlievittäjänä ja masennuksen hoidossa.
Adobe/AOP
Ketamiinia käytetään nukutusaineena, kivunlievittäjänä ja masennuksen hoidossa.

Ketamiini on monipuolinen lääkeaine, jota on käytetty lääketieteessä yli 50 vuotta.

Ketamiini kuuluu dissosiatiivisiin anesteetteihin, mikä tarkoittaa, että se aiheuttaa potilaalle anestesian lisäksi myös dissosiaatiota, joka erottaa mielen ja kehon tuntemuksia. Ketamiini on synteettinen yhdiste, joka kehitettiin alun perin anestesian käyttöön, ja sen kemiallinen rakenne poikkeaa monista muista anesteeteista.

Ketamiinin vaikutus perustuu sen kykyyn estää NMDA-reseptoreita aivoissa. Tämä estäminen johtaa analgeettiseen (kipua lievittävään), anesteettiseen (nukuttavaan) ja psykedeeliseen (mieltä laajentavaan) vaikutukseen.

Sitä käytetään muun muassa nukutusaineena, kivunlievittäjänä ja masennuksen hoidossa. Ketamiinia käytetään myös laittomana huumausaineena.

Ketamiinin lääketieteelliset käyttötarkoitukset

Ketamiinia käytetään nukutusaineena muun muassa leikkauksissa, kipuhoitoissa ja synnytyksissä. Ketamiini ei lamaa hengityselimistöä, joten sitä voidaan käyttää myös potilailla, joilla on jokin hengityselinten sairaus.

Kipulääkkeenä ketamiinia käytetään kroonisen kivun, kuten syöpäkivun, hoidossa. Ketamiini lievittää kipua vähentämällä keskushermoston herkistymistä.

Ketamiinia käytetään myös masennuksen hoidossa. Ketamiini vaikuttaa keskushermoston välittäjäaineisiin ja voi auttaa parantamaan mielialaa ja vähentämään masennukseen liittyviä oireita, kuten ahdistusta ja väsymystä.

Duodecimin mukaan ketamiini soveltuu erityisesti masennuksen hoidon aloittamiseen, itsemurha-alttiuden lievittämiseen ja samanaikaisesta kivusta kärsivien masennuspotilaiden hoitamiseen.

Pitkäaikainen ketamiinihoito altistaa mahdollisesti psykoosiriskille, kognitiivisen suorituskyvyn heikkenemiselle ja riippuvuudelle.

Ketamiinia käytetään myös laittomana huumausaineena.
Adobe/AOP
Ketamiinia käytetään myös laittomana huumausaineena.

Ketamiinin käyttöön liittyvät riskit

Yleisiä haittavaikutuksia ketamiinin käytön yhteydessä ovat muun muassa pahoinvointi, oksentelu, väsymys ja päänsärky.

Harvinaisempia haittavaikutuksia voivat olla muun muassa hallusinaatiot, ahdistus, psykoosi, muistihäiriöt ja kouristukset.

Ketamiinin käyttöön voi liittyä riippuvuuden kehittymisen riski.

Ketamiinin käyttö huumausaineena

Ketamiinia käytetään myös laittomana huumausaineena. Ketamiinia voidaan käyttää injektoimalla, polttamalla tai nuuskaamalla.

Huumausainekseena käytettynä ketamiini voi aiheuttaa muun muassa seuraavanlaisia haittavaikutuksia:

  • hallusinaatiot
  • ahdistus
  • psykoosi
  • kouristukset
  • yliannostuksen vaara

Ketamiinin käyttöä tulee harkita huolellisesti

Ketamiini on tehokas ja monikäyttöinen lääkeaine. Ketamiinin käyttöä tulee kuitenkin harkita huolellisesti, sillä siihen liittyy myös riskejä. Lääkärin kanssa tulee keskustella ketamiinin käytön mahdollisista hyödyistä ja riskeistä ennen hoidon aloittamista.