Joulun närästys kuriin

Tiesitkö, että närästyksen kourissa ei kannata mennä lepäämään? Makuulla oleminen nimittäin pahentaa närästystä entisestään.

Syöminen kuuluu jouluun ja jouluruoka on yksi pyhän ehdottomista kohokohdista. On kinkkua, laatikoita, rosollia ja lohta. Välissä syödään suklaata ja saatetaan keittää kahvit. Osa nauttii palanpainikkeena viiniä. Herkuttelulla on kuitenkin synkkä puolensa. Liika on liikaa ja tietyn määrän jälkeen keho alkaa oireilla – alkaa närästää.

Närästys tuntuu poltteluna rintalastan takana, useimmiten rintalastan alaosan tienoilla. Toisinaan kipu voi tuntua ylempänäkin.

Tunne johtuu siitä, että hapan mahansisältö tai sappineste on päässyt ruokatorveen. Refluksitaudista puhutaan, jos oireita on useammin kuin kahdesti viikossa.

Närästystä voi helpottaa ja pahentaa monin keinoin. Tiesitkö esimerkiksi, että närästyksen kourissa ei kannata mennä lepäämään. Makuulla oleminen nimittäin pahentaa närästystä entisestään.

Jos on levättävä, vuoteen pääpuolen jalkojen alle kannattaa panna 10–15 senttimetrin korotus, jotta lepoasento olisi mahdollisimman korkea. Myös kumartelu, nostelu ja kiristävien vaatteiden käyttäminen voivat pahentaa närästystä.

Närästys kuriin kotikonstein

Joulunärästystä voi ehkäistä ja lievittää kotikonstein. Tavoitteena on vähentää mahasisällön pääsy ruokatorveen ja välttää ärsyttäviä ruokia.

Ensimmäinen joulunärästyksen ehkäisykeino on maltillinen syöminen. Suuren ruoka-annoksen syöminen lisää mahansisällön virtausta ruokatorveen. Siksi kannattaa välttää reiluja aterioita ainakin 2–3 tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Toinen keino on rasvaisten ruokien välttäminen. Suklaarasiaa ei siis kannata syödä kerralla loppuun. Rasvaiset ruuat aiheuttavat närästystä, koska ne heikentävät ruokatorven alaosassa olevan sulkijalihaksen toimintaa.

Kolmas keino on välttää mahaa ärsyttäviä ruokia. Tällaisia ruokia ovat happamat juomat, sitrushedelmät, kahvi ja väkevät alkoholit.

Närästystä voi helpottaa myös elämäntapoja muuttamalla. Ylipainon ja tupakoinnin on nimittäin todettu lisäävän närästystä. Jos päätät nyt lopettaa tupakoinnin tai aloittaa laihduttamisen, näkyvät vaikutukset viimeistään ensi vuoden jouluaterialla.

Lääkkeet avuksi

Jos närästys jatkuu kotikonstienkin jälkeen, voi oloa helpottaa lääkkeillä. Koska harva apteekki on joulupyhien aikaan auki, lääke kannattaa ostaa talteen jo hyvissä ajoin.

Närästysoireita voidaan lievittä happolääkkeillä eli antasideilla, mahan limakalvon suoja-aineilla, histamiinin H2-salpaajilla ja protonipumpun salpaajilla. Kaikkiin ryhmiin kuuluvia lääkkeitä voi ostaa ilman reseptiä ja niihin voi siirtyä, jos kotikonstit eivät auta.

1. Antasidit

Antasidit helpottavat närästystä vähentämällä mahan happamuutta. Lääke toimii tehokkaammin ruuan kanssa otettuna kuin tyhjään vatsaan.

Lääke sisältää alumiini-, magnesium- ja kalsiumsuoloja. Alumiinisuolat ovat ummettavia ja magnesiumsuolat ulostuttavia. Tämän takia ummetusta tai ripulia voi esiintyä valmisteen koostumuksen mukaan.

Munuaisten vajaatoimintaa sairastavien henkilöiden ei pidä ottaa antasideja, koska heillä alumiini pääsee imeytymään kehoon helpommin kuin terveillä ihmisillä. Lisäksi sitruunahappopitoisten juomien tai hedelmätuoremehujen samanaikainen nauttiminen voi lisätä alumiinin imeytymistä.

Yhteisvaikutusten välttämiseksi muiden lääkkeiden ja antasidien tai sukralfaatin (kohta 2) ottamisen välille on jätettävä ainakin kaksi tuntia.

2. Limakalvon suoja-aineet, sukralfaatti ja alginaatti

Happamaan ympäristöön joutuessaan sukralfaatti vapauttaa alumiinihydroksimolekyylejä. Nämä sen sijaan peittävät limakalvon vaurioituneita kohtia ja suojaavat haavaumia hapolta, pepsiiniltä ja sappihapoilta. Toisin kuin antasidit, sukralfaatti kannattaa ottaa tyhjään mahaan juuri ennen nukkumaan menoa.

Algiinihappo muodostaa mahan pinnalle ja ruokatorven alaosan limakalvoille vaahtomaisen alginaatti-kolloidikerroksen. Kalvo suojaa mahalaukun yläosaa noin kahden tunnin ajan. Samalla valmisteen sisältämät antasidit neutraloivat mahahappoa. Sydämen vajaatoimintaa tai verenpainetautia sairastavat henkilöt eivät saa käyttää tuotetta jatkuvasti.

3. Histamiinin H2-salpaajat

H2-salpaajat estävät histamiinin vaikutusta, vähentämällä mahanesteen määrää ja sen happamuutta. Kun histamiini ei toimi, hapon eritys mahassa vähenee. H2-salpaajien haittavaikutukset ovat lieviä ja vähäisiä. Yksi tabletti riittää helpottamaan närästystä koko päivän ajan.

4. Protonipumpun estäjät

Protonipumpun salpaajat (lansopratsoli, omepratsoli/esomepratsoli, pantopratsoli ja rabepratsoli) estävät hapon erityksen vielä tehokkaammin kuin H2-salpaajat. Haittavaikutukset ovat lyhytaikaisessa käytössä lieviä, mutta suurten annosten pitkäaikaiseen käyttöön voi liittyä muun muassa osteoporoosin paheneminen. Yksi tabletti riittää helpottamaan närästystä koko päivän ajan.

Milloin hoitoon?

Joulunärästyksen takia ei pidä automaattisesti mennä lääkäriin. Toisaalta, jos oireet pahenevat jatkuvasti elintapojen muuttamisesta ja käsikaupan lääkkeistä huolimatta, pitää mennä lääkäriin. Ohessa on oireita, joiden takia lääkäriin menemistä kannattaa miettiä.

➤ Jos potilaalla on närästystä useita kertoja viikossa ja ne kestävät pitkiä aikoja (kyseessä voi olla refluksitauti).

➤ Potilaalla on närästyksen ja rintalastan takaisen polttelun lisäksi muunlaisia kipuja vatsan tai rinnan alueella.

➤ Potilaalla on muita merkittäviä oireita, esimerkiksi oksenteluja, nielemisvaivoja tai laihtumista.

➤ Jos rintalastan alaosa alkaa kipuilla tuntuvasti, voi kyse olla myös sepelvaltimotaudista tai sydäninfarktista.

Lähde:
Terveyskirjasto: Närästys, Närästyslääkkeet

Tarkastanut:
Pertti Mustajoki
sisätautien erikoislääkäri

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia