Alkoholilain muutos huolestuttaa THL:ää — heihin muutos iskisi koviten

Edellinen lakimuutos lisäsi kuolleisuutta.

Adobe/AOP

Kaavailtu alkoholilain muutos toisi ruokakauppoihin enintään 8 prosentin vahvuiset käymisteitse valmistetut alkoholijuomat. Nykyisin kaupoissa voi myydä enintään 5,5 prosentin vahvuisia juomia.

THL ei ole idean kannalla. THL:n mukaan entistä vahvempien alkoholijuomien myynti ruokakaupoissa voi lisätä sote-palveluiden kuormitusta.

THL ennakoi, että tämä lisäisi sosiaali- ja terveydenhuollon kuormitusta etenkin alueilla, jonne haitat kasautuvat jo nyt.

Vakavien alkoholiongelmien esiintyvyys on erityisen suurta Pohjois-, Itä- ja Kaakkois-Suomessa.

Edellinen lakiuudistus lisäsi kuolleisuutta

Alkoholin kokonaiskulutus on pääasiallisesti vähentynyt Suomessa noin 15 vuoden ajan.

Silti alkoholikuolleisuus lisääntyi vuoden 2018 alkoholilain uudistuksen jälkeen. Tuolloin ruokakaupoissa myytävien juomien alkoholipitoisuuden enimmäismäärä nostettiin 4,7 prosentista 5,5:een.

Vuosina 2018–2020 alkoholin aiheuttamia kuolemia oli yhteensä lähes 450 enemmän kuin niitä olisi ollut kuolemien määrän pysyessä vuoden 2017 tasolla.

THL:n asiantuntijoiden arvion mukaan tätä selittää riskikäyttäjien kulutuksen lisääntyminen.

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.