GT on alkoholin suurkulutuksen laboratoriomittari

Yhden illan runsas alkoholin käyttö ei vielä nosta GT-arvoa, mutta jatkuvampi alkoholin nauttiminen näkyy arvojen nousuna.

Maksakokeilla voidaan tutkia monipuolisesti maksan sairauksia ja häiriötiloja. GT (glutamyylitransferaasi) on yksi tällainen maksakoe. Glutamyylitransferaasi on entsyymi, jota on runsaasti maksan sappitiehyiden seinämäsoluissa.

Mitä GT-arvo kertoo?

GT-arvo kertoo samanlaisia asioita maksan kunnosta kuin AFOS-arvo (alkalinen fosfataasi). Molempien arvot nousevat muun muassa maksan kasvaimien yhteydessä ja silloin kun sapen kulku on estynyt. GT:llä on kuitenkin yksi merkittävä ominaisuus AFOS:iin verrattuna. Se reagoi alkoholinkäyttöön.

GT:tä käytetäänkin alkoholin suurkulutuksen laboratoriomittarina. Yhden illan runsas alkoholin käyttö ei vielä nosta arvoa, mutta jatkuvampi alkoholin nauttiminen näkyy arvojen nousuna. GT:n suureneminen ei kuitenkaan ole merkki peruuttamattomasta maksavauriosta. Arvo voi laskea muutamassa viikossa, kun alkoholin käyttöä vähennetään.

Lisäksi muun muassa eräät lääkeaineet (esim. epilepsialääkkeet), akuutti haimatulehdus, sydän- ja keuhkoinfarkti, keuhkokuume, sydämen vajaatoiminta ja lihavuus voivat nostaa GT-arvoa.

Kuinka varmasti GT-arvo kertoo alkoholiongelmasta?

GT ei ole erehtymätön ja alkoholinkäyttö näkyy laboratoriotutkimuksissa vain noin neljällä kymmenestä suurkuluttajasta. Tutkimusten mukaan suurkulutus tunnistetaan paremmin AUDIT-kyselyn avulla, jos vastaaja on rehellinen.

Miten GT-mitataan?

GT-entsyymit vapautuvat maksasta verenkiertoon ja siksi niiden aktiivisuutta voidaan mitata verikokeella. Ennen koetta ei tarvitse paastota.

Mitkä ovat GT:n viitearvot?

Vauva (alle 1kk): 300U/l
Lapset (1 kk16v): 50U/l
Mies (yli 16v): alle 60U/l
Nainen (yli 16v): alle 40U/l

Viitearvot voivat hieman vaihdella eri laboratorioissa. Asia kannattaa siis varmistaa omalta lääkäriltä.

Lue laboratoriotutkimukset-sarjan aikaisempia artikkeleita:
ALAT kertoo maksasi voinnista
Kolesteroliarvo kertoo elintavoistasi
EKG kertoo sydämesi rytmin
Nielunäyte selvittää antibiootin tarpeen
Lasko, eli senkka, auttaa taudin seurannassa
Hemoglobiiniarvo (B-Hb) kertoo hapensaannistasi
CRP varmistaa diagnoosin
Mikä ihmeen kreatiinikinaasi (P-CK)?

TESTAA MYÖS TUNNISTATKO LABORATORIOKOKEET!

Lähteet:
Terveyskirjasto: GT
HUSLab: Glutamyylitransferaasi, plasmasta

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Tarkastanut:
Seija Eskelinen
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kuva:
Panthermedia