Huono hajuaisti saattaa ennustaa muistiongelmia

Hajuaistin heikentyminen voi kuvastaa elimistön ja terveydentilan laajempaa heikkenemistä.

Heikkenevä hajuaisti saattaa tuoreen tutkimuksen mukaan paljastaa keiden iäkkäiden muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot heikkenevät seuraavien vuosien aikana. Huono hajuaisti ennustaa myös muistiongelmien etenemistä dementiaksi.

Jama Neurology -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 1 400 keskimäärin 80-vuotiaan neljävuotiseen seurantaan. Osallistujien muisti oli kunnossa tutkimuksen alussa, mutta seurannan aikana 250 osallistujalla diagnosoitiin kognitiivisten mielentoimintojen heikentymä.

Aineiston analyysin perusteella osallistujien muisti heikkeni sitä todennäköisemmin mitä heikompi hajuaisti osallistujalla oli tutkimuksen alussa tehdyissä testeissä. Heikoimmin hajuja tunnistavilla todettiin kognitiivisten mielentoimintojen heikentymä kaksi kertaa todennäköisemmin kuin parhaiten testeissä pärjänneillä.

Huono hajuaisti yhdisti myös osallistujia, joiden muistiongelmat etenivät varsinaiseksi dementiaksi seurannan aikana. Heidän dementiariskinsä oli 3–5 kertaa suurempi verrattuna hyvähajuaistisiin. Osallistujien koulutustaso, ikä tai sukupuoli eivät selittäneet tuloksia.

Aiemmissa tutkimuksissa heikkenevä hajuaisti on yhdistetty myös suurentuneeseen riskiin menehtyä seuraavien vuosien aikana. Hajuaistin heikentyminen saattaakin kuvastaa elimistön ja terveydentilan laajempaa heikkenemistä.

Lue myös:
Hajuaistin heikkeneminen voi ennustaa vanhuksen elinikää

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Jama Neurology 2015;DOI:10.1001/jamaneurol.2015.2952

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.