Korona–asioiden selvittäminen vie olympialääkärin työstä leijonanosan – "Ollaan aika kaukana varsinaisesta lääkärin työstä"

Uusintatartunnan mahdollisuus aiheuttaa kiistaa olympiajärjestäjien ja joukkueiden lääkärien välille, kertoo ylilääkäri Maarit Valtonen Zhangjiakoun kisakylästä.

Voimakkaasti suojautuneet paikalliset ovat tuttu näky talviolympialaisten kisakylässä Zhangjiakoussa, kertoo Suomen joukkueen ylilääkäri Maarit Valtonen paikan päältä. Kaikki kiinalaiset ovat pukeutuneet valkoisiin suojapukuihin.

– Se on omanlaisensa näky täällä. Mutta siihen voidaan suhtautua vähän jo huumorillakin. En usko, että on kenellekään ahdistavaa enää.

Joka aamu käydään majapaikan alakerrassa koronatestissä. Vastauksista ei erikseen ilmoitella, mutta positiivinen tulos ei jäisi huomaamatta, kun suojapukuinen henkilöstö tulisi hakemaan eristyshotelliin, kertoo Valtonen.

Tunnelma on kuitenkin paikan päällä rauhallinen, ja koronan sijaan joukkueessa pystytään keskittymään itse asiaan eli urheiluun. Joukkueen ylilääkärin oma työaika sen sijaan kului pitkään miltei kokonaan koronan parissa ja muu lääkäritiimi otti kantaa muihin kliinisiin asioihin.

– Välillä harmittaa, että ollaan aika kaukana siitä varsinaisesta lääkärin työstä. Tosin on arvokasta, että saatiin joukkue tänne. Ja on hienoa, että Suomessa on virologeja, infektiolääkäreitä ja THL, jotka ovat auttaneet kysymyksissä ja vastanneet aina puhelimeen.

Paperitöitä ja puhelimessa oloa

Valtosen tärkeä tehtävä onkin asiantuntijana toimiminen. Suuri osa hänen työajastaan kuluu puhelimessa. Niiltä urheilijoilta ja valmentajilta, joita korona-asiat koskettavat, tulee paljon kysymyksiä.

Ennen kisoja taas melkoinen ponnistus oli paperityöshow, kun piti kerätä kaikki testitulokset, lääkärintodistukset ja saada leimattuja papereita eteenpäin.

– Joskus pysähdyn miettimään, että mitähän tein ennen koronaa, Valtonen naurahtaa.

Häntä harmittaa, että vaikka koronatartunnasta 30 päivän aikana ennen kisoja parantuneista on tehty kaikki vaadittu paperityö, sillä ei ole ollut merkitystä. Kiinan viranomaiset ja olympialaisten oma asiantuntijapaneeli ovat vakuuttuneita, että uusi tartunta voi iskeä 30 päivän sisällä.

– Tästä ei ole pystytty antamaan mitään näyttöä, vaikka ollaan pyydetty moneen kertaan. Siitä kiistellään hieman. Oireettomille urheilijoille, jotka ovat kaksi–kolme viikkoa sitten saaneet tartunnan, on turhauttavaa olla edelleen eristyshotellissa.

Kansainvälisiä ystäviä tavataan etänä tai ulkona

Kun aiemmin kisoissa on tavattu kansainvälisiä ystäviä eri joukkueista, nyt ovat tapaamiseet vähentyneet. Suomen joukkuetta ohjeistettu tapaamaan muiden joukkueiden jäseniä ulkona.

– Me lääkäritkin olemme aiemmin kokoontuneet keskenämme, mutta se on vaihtunut etäyhteyksiin.

Joukkueen sisäiseen yhdessäoloon on rakennettu eristyistoimin varustettu olohuone, jossa on kiinnitetty huomiota esimerkiksi ilmanpuhdistukseen ja pintojen puhtauteen.

Koronan lisäksi muut kisakylän hygienia–asiat ovat vaatineet tarkkailua.

– Välillä vessat ovat tulvineet ja lattioilla on ollut kaikkea mahdollista.

Myös paikallisen terveydenhuollon kyky vastata ensiapua vaativiin tilanteisiin on puhuttanut kansainvälisestikin. Valtonen kuitenkin on tyytyväinen siitä, että Suomella on mukana omat asiantuntijat ja paikallisen terveydenhuollon puoleen joudutaan kääntymään hyvin vähän. Suomesta kisamatkalla on mukana seitsemän lääkäriä. Mukana ovat Maarit Valtosen lisäksi Katja Mjosund, Janne Pesonen , Sikri Tukiainen , Karri Kirjasuo , Matti Lehtovirta ja Klaus Köhler.

Tiiamari Pennanen

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.