Kuka puolustaisi kuolevien oikeuksia?

Saattohoitopäätösten tekeminen on Suomessa sattumanvaraista, kuten saattohoitokin. Potilaat ja omaiset eivät voi vedota hoitotakuuseen, eivätkä potilaat useimmiten ole äänestämässä seuraavissa vaaleissa.

– On väärin luvata hyvää hoitoa kuolevalle potilaalle, jos sellaista ei paikkakunnalla ole saatavilla. Saattohoitopäätöskin on tällaisessa tilanteessa irvokas, anestesiologian erikoislääkäri Eero Vuorinen totesi tänään Lääkäripäivillä Helsingin Messukeskuksessa.

Vuorinen muistutti, että hyvää saattohoitoa ei tällä hetkellä saa joka paikassa, vaan alueittain on huomattavia eroja.

– Saattohoito ei kuulu hoitotakuun piiriin. Päättäjät ovat ajatelleet, että on itsestään selvää, että kuolevat saavat avun heti.

Lue lisää: Anna sen kuolla

Näin asia ei kuitenkaan Vuorisen mukaan ole.

– Potilaat ja omaiset eivät voi vedota hoitotakuuseen, eivätkä potilaat useimmiten ole äänestämässä seuraavissa vaaleissa. Mikään puolue ei ole ilmoittanut puolustavansa kuolevien oikeuksia.

Vakava hoitopäätös

Saattohoitopäätös on lääketieteellinen sopimus siitä, miten potilasta hoidetaan. Kuten muustakin hoidosta, myös saattohoidosta päättää lääkäri.

– Saattohoitoon siirtyminen on lain mukaan vakava hoitopäätös, josta tulee sopia potilaan ja omaisten kanssa.

Jos saattohoitoon siirtymisestä ei sovita ajoissa tai lainkaan, kuoleva potilas jää vaille hänelle kuuluvaa parasta mahdollista hoitoa.

– Saattohoitopäätösten tekeminen on Suomessa sattumanvaraista, kuten saattohoitokin.

Hyvän hoidon turvaamiseksi kuoleville saattohoitoon siirtymisestä tulee päättää entistä aktiivisemmin ja ajoissa.

– Pelkkä saattohoitopäätös ei kuitenkaan riitä, vaan sen sisältö tulee myös kirjata.

Hoitotahto ja saattohoitopäätös helpottavat oikeiden ratkaisujen tekemistä.

– Suomeen tarvitaan myös saattohoitolaki turvaamaan kuolevien potilaiden tasa-arvoinen kohtelu, Vuorinen patisti päättäjiä.

Mitä saattohoito on?

Saattohoidolla tarkoitetaan kuolemaan johtavaa parantumatonta tautia sairastavan potilaan oireiden hoitoa ja kärsimyksen lievitystä lähellä kuolemaa.

Saattohoito kuuluu palliatiiviseen hoitoon, joka on lääketieteen oma erikoisala kuten kirurgia, sisätaudit tai neurologia. Saattohoito on aktiivista hoitoa, jonka päämääränä ei ole elämän pitkittäminen eikä lyhentäminen.

– Tavoitteena on potilaan ja omaisten mahdollisimman hyvä elämänlaatu, Vuorinen tiivisti.

– Tavoitteen saavuttamiseksi kaikkia käytettävissä olevia lääkkeitä ja hoitokeinoja voidaan käyttää. Tärkeää on myös hyödyttömien, kärsimystä lisäävien hoitojen lopettaminen.

Sirpa Kulonen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Lisää aiheesta:
Saako muistisairas kuolla kotona
Eutanasiakeskustelu on edelleen vaikeaa