Lapsen syöpä lisää vanhempien psyykenlääkkeiden käyttöä

Vaikutus mielenterveyteen oli suurempi ja pitkäkestoisempi äideillä.

Adobe/AOP

Lapsen syöpädiagnoosi lisää vanhempien psyykenlääkkeiden käyttöä, selviää tuoreesta Helsingin yliopiston tutkimuksesta . Syöpädiagnoosia seuraavan vuoden aikana lääkitys yleistyi äideillä kuusi prosenttiyksikköä ja isillä kolme.

Diagnoosia edeltävän vuoden aikana 11 prosenttia äideistä ja seitsemän prosenttia isistä osti psyykenlääkettä vähintään kerran.

Syöpätyypillä, sairastuneen lapsen iällä tai muilla hoivataakkaan vaikuttavilla tekijöillä ei ollut vaikutusta vanhempien psyykenlääkityksen yleistymiseen. Sen sijaan ne vaikuttivat siihen, miten nopeasti lääkitys palasi sairastumista edeltävälle tasolle.

Äideillä, joiden lapsi oli sairastuessaan alle 10-vuotias tai joilla asui kotona muita alaikäisiä lapsia, psyykenlääkitys pysyi syöpädiagnoosin jälkeen pidempään koholla kuin muilla äideillä. Isillä vastaavaa yhteyttä ei havaittu.

– Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että lapsen sairastuessa äidit ottavat keskimäärin enemmän vastuuta hoidosta ja ovat pidempään poissa töistä kuin isät. Tämä näyttäisi kuormittavan äitien mielenterveyttä pitkällä aikavälillä, toteaa väestötieteen yliopistonlehtori Niina Metsä-Simola tiedotteessa.

Tutkimuksessa seurattiin rekisteriaineistoista vanhempia, joiden alle 20-vuotias lapsi sairastui syöpään vuosina 2000–2016. Tutkimus on julkaistu Cancer Medicine -lehdessä 28. maaliskuuta.

Tiiamari Pennanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.