Levottomat jalat vaivaavat monia iltaisin

Sinällään vaaraton vaiva voi haitata vakavasti yöunia.

Arviolta 5-15 prosenttia suomalaisista kärsii levottomista jaloista.
Adobe
Arviolta 5-15 prosenttia suomalaisista kärsii levottomista jaloista.

Levottomat jalat eli levottomien jalkojen oireyhtymä (RLS, Restless Legs Syndrome) on neurologinen sairaus, joka aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia jaloissa ja pakottavaa tarvetta niiden liikutteluun.

Oireet ilmenevät usein iltaisin ja voivat häiritä nukahtamista.

Henkilö, joka kärsii levottomista jaloista, tuntee epämukavuutta jaloissaan ja kokee tarvetta liikuttaa niitä. Tämä liikuttelu voi olla tahatonta ja pakonomaista.

Vaiva on vaaraton, mutta voi haitata unen saantia ja aiheuttaa päiväväsymystä.

Levottomat jalat ovat yleisiä, ja arviolta 5–15 prosenttia suomalaisista kärsii tästä oireyhtymästä. Se on kaksi kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä ja vaikuttaa kaikkiin ikäryhmiin.

Yleensä vaiva koskettaa yli 40-vuotiaita ja yleistyy iän myötä.

Geneettinen periytyvyys voi myös vaikuttaa sairauden esiintymiseen, sillä suurimmassa osassa tapauksista myös äidillä tai isällä on ollut levottomia jalkoja.

Mistä oireyhtymä johtuu?

Vaivan syitä ei tunneta tarkasti, mutta dopamiinijärjestelmän häiriöillä uskotaan olevan merkittävä rooli RLS:n muodostumisessa.

Dopamiini on keskushermoston välittäjäaine, joka osallistuu aivojen keskeisiin prosesseihin, kuten liikkeiden säätelyyn.

Raudanpuute voi myös lisätä levottomien jalkojen esiintyvyyttä, erityisesti naisilla. Raskaus lisää raudan tarvetta, ja raskaana olevat naiset kärsivät usein RSL-oireista.

Myös eräät lääkeaineet, kuten trisykliset masennuslääkkeet, serotoniinin takaisinoton estäjät ja beetasalpaajat, samoin kuin kahvi ja alkoholi, voivat aiheuttaa tai lisätä levottomien jalkojen oireita.

Hyvät nukkumisolosuhteet vähentävät tutkitusti levottomien jalkojen oireilua.
Adobe
Hyvät nukkumisolosuhteet vähentävät tutkitusti levottomien jalkojen oireilua.

Miten vaivaa voi hoitaa?

Levottomia jalkoja voi rauhoittaa yleensä tehokkaasti itsehoidolla. Muun muassa nämä saattavat helpottaa oireilua:

  • liiku säännöllisesti, mutta ei juuri ennen nukkumaanmenoa
  • vältä alkoholin käyttöä ja tupakointia
  • varmista, että nukkumisolosuhteesi ovat hyvät (rauhallinen tunnelma, hyvä sänky, sopiva lämpötila)

Jos oireet eivät helpota omahoidolla, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Lääkäri voi tutkia tarvittaessa alaraajojen verenkiertoa ja hermojen toimintaa, mutta yleensä vaiva diagnosoidaan oireiden perusteella.

Lääkäri voi määrätä vaivaan lääkehoidon.

Myös rautalääkitys voi helpottaa oireita, vaikka yhteyttä levottomien jalkojen ja raudan puutteella ei sinällään ole. On kuitenkin huomattu, että oireet saattavat helpottaa, kun ferritiiniarvo on viitearvovälin yläkolmanneksessa (n. 80-120 µg/l).