Liikenneturva: Kannabiksen käyttö näkyy liikenteessä

Vaikka alkoholi on yhä suurin liikenteen päihdeongelmista, huumaavien aineiden osuus kaikista rattijuopumuksista on kasvanut.

Liikenneturva on selvittänyt kyselyllä nuorten käyttäytymistä ja mielipiteitä päihteiden käytöstä ja liikenteestä. Alkoholin lisäksi kysyttiin nuorten kannabiksen käytöstä. Vaikka kannabis on useissa tutkimuksessa todettu yleiseksi päihteeksi, liikenteessä vain yksi tai kaksi sadasta kertoi ajaneensa jollain ajoneuvolla kannabiksen vaikutuksen alaisena.

Oman käytön harvinaisuudesta huolimatta joka kymmenes nuori kertoi kavereidensa ajaneen moottoriajoneuvoa kannabiksen vaikutuksen alaisena.

Vaikka alkoholi on yhä suurin liikenteen päihdeongelmista, huumaavien aineiden osuus kaikista rattijuopumuksista on kasvanut. Vuonna 2014 tämä osuus oli 22 prosenttia. Hieman yli 650 kuljettajan veressä löytyi alkoholin ja huumaavan aineen yhdistelmää, mikä on noin neljä prosenttia kaikista tapauksista.

– Nuoret suhtautuvat jo nyt hyvin kielteisesti rattijuopumukseen. On muistettava, että huumekuskikin on rattijuoppo. Aineesta riippumatta ajokunnossa joko ollaan tai ei olla, Liikenneturvan kehittämispäällikkö Antero Lammi painottaa.

Liikenneturvasta muistutetaan myös, että huumeiden lisäksi lääkeaineet, kuten rauhoittavat lääkkeet, vaikuttavat ajokuntoon. Pienetkin alkoholimäärät muihin lääke- tai huumausaineisiin yhdistettynä lisäävät onnettomuusriskiä yhtä paljon kuin suuret, yli 1,2 promillen alkoholipitoisuudet.

– Sekakäyttäjän onnettomuusriski liikenteessä on yhtä suuri kuin törkeällä rattijuopolla. Aina ei kuitenkaan tarvitse olla kyse alkoholin, huumeiden tai lääkkeiden päihdekäyttäjästä. Pienemmätkin alkoholimäärät voivat olla liikenteessä kohtalokkaita kun niihin yhdistyy vaikkapa rauhoittavien lääkkeiden käyttöä, Lammi toteaa.

TNS Gallup Oy keräsi Liikenneturvan toimeksiannosta tutkimuksen aineiston alkusyksynä 2015 internetpaneeli GallupForumissa. Kaikkiaan haastateltiin 733 henkilöä.

Lähde:
Liikenneturva

Kuva:
Panthermedia