"Merkittävää haittaa ja vaaraa suurelle määrälle ihmisiä ja myös eläimiä" - Ministeriö selvittää ilotulitteiden haittojen vähentämistä

Rajat räiskeelle ­-kansalaisaloite johti selvityksen tekoon.

AOP/Adobe

Työ- ja elinkeinoministeriö on aloittanut selvityksen ilotulitteiden turvallisuudesta.

Tarkoitus on kartoittaa vaihtoehtoja turvallisuuden parantamiseksi ja haittojen vähentämiseksi.

Taustalla on eduskunnan kirjelmä Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteesta, jossa myös Lääkäriliitto oli mukana. Sen tavoite oli rajoittaa isompien ilotulitteiden käyttö vain ammattilaisille.

Työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen on määrä valmistua syksyllä 2023.

Kansalaisaloite keräsi yli 65 000 kannattajaa

Kansalaisaloite ilotulitusten haittojen vähentämiseksi keräsi yli 50 000 kannattajaa jo ensimmäisen kuukauden aikana. Kaiken kaikkiaan kannatusilmoituksia kertyi kaikkiaan 65 713.

Kansalaisaloitteen takana oli viisitoista terveys-, potilas-, vammais- ja eläinjärjestöä, mukaanlukien myös Lääkäriliitto.

– Ilotulitteiden käyttö aiheuttaa joka vuosi merkittävää haittaa ja vaaraa suurelle määrälle ihmisiä ja myös eläimiä. Ilotulitteiden aiheuttamat vammat ja terveyshaitat liittyvät lähes yksinomaan kuluttajakäyttöön. Ongelmien ratkaisemiseksi olisi järkevintä rajata ilotulitteiden käyttö vain ammattilaisille, sanoo Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila tiedotteen mukaan

Kansalaisaloitteessa pyrotekniikkadirektiivin rajattaisiin luokkiin F2ja F3 kuuluvat ilotulitteet vain ammattilaisten käyttöön.

Vuosittain kymmeniä silmävammoja

Suomen Silmälääkäriyhdistys ry:n kyselyn mukaan ilotulitteet aiheuttivat viime vuodenvaihteessa 13 silmävammaa, joista 3 oli vakavaa ja 8 keskivaikeita. Vakavien silmävammojen määrä on viimeisen viiden vuoden pysynyt samalla tasolla.

Ilotulitteiden rajoituksia on pitänyt esillä myös muun muassa Husin silmätautien ylilääkäri ja Helsingin yliopiston silmätautiopin professori Tero Kivelä. Hän sanoi Ylellä, että vaarallisimpien ilotulitteiden myyntiä kannattaisi sallia vain ammattilaiskäyttöön.

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivulla.

Lue lisää jutun aiheesta