Tupakoinnin jäljet näkyvillä

Tupakointi aiheuttaa Suomessa vuosittain yli 6 000 ennenaikaista kuolemaa.

Tupakan vaaroista muistutettiin tiistaina 18. marraskuuta taiteen voimin, kun kolme ihmistä kulki Helsingin keskustassa tupakan vaurioittamat sisäelimet kaikkien nähtävillä.

Näky oli hallitsevan body paintingin maailmanmestarin Riina Laineen käsialaa. Hän havainnollisti vartalomaalauksen avulla normaalisti ihon alle kätkeytyviä terveyshaittoja.

Malleja oli kolme ja kukin heistä oli jaettu kahtia. Vasemmalla puoliskolla (mallista katsottuna) kuvattiin tervettä kehoa ja oikealla sitä, minkälaisia vaurioita tupakka aiheuttaa. Ensimmäisen naisen kohtu ja sydän olivat täynnä tupakan tumppeja. Toisen naisen vatsassa näkyy sikiö: äidin ja lapsen välinen napanuora muodostui tupakasta. Kaikilla malleilla keuhkot, verisuonet ja kasvot olivat tupakan harmaannuttamat.

Joka kolmas syöpäsairaus aiheutuu tupakasta.

Helsingin yliopiston työterveyden professori Kari Reijulan mielestä on hyvä asia, että tupakoinnin vaarat tuodaan esille. Hän on taistellut tupakointia vastaan jo useita vuosia.

Tupakointi aiheuttaa Suomessa vuosittain yli 6 000 ennenaikaista kuolemaa. Merkittävä osa kuolee jo työikäisenä.

– Yhdessä savukkeessa on 5 000 kemiallista yhdistettä, joista yli 50 aiheuttaa syöpää. Joka kolmas syöpäsairaus aiheutuu tupakasta. Tätä tuotetta meillä myydään ruokakaupoissa, Reijula ihmettelee.

Hän korostaa, että nikotiiniriippuvuus on sairaus. Syöpätaudit, sydän- ja verisuonitaudit ja sikiövauriot ovat kansanterveydellisesti merkittävimpiä tupakkasairauksia.

– Tupakointi aiheuttaa nopeasti nikotiiniriippuvuuden. Tämän takia tupakoinnin lopettaminen ilman apua onnistuu vain 3-5 %:lta lopettamista yrittäneiltä, hän sanoo.

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että savuttomuuden terveyshyödyt ilmenevät nopeasti lopettamisen jälkeen. Maku- ja hajuaisti voimistuvat jo 48 tunnissa, iho heleytyy noin parissa viikossa ja hedelmällisyys paranee usein jo muutamassa kuukaudessa.

Reijula kuitenkin muistuttaa, että mitä nuorempana tupakoinnin lopettaa, sen parempi. Esimerkiksi keuhkosyöpäriski puolittuu vasta 10 vuoden tupakoimattomuuden jälkeen.

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Johanna Nykopp

Katso, miten tupakointi vaikuttaa kehon toimintoihin täältä.