Uusi näkökulma alkoholismin hoitoon?

– Nalmefeenivalmiste ei ole ihmelääke. Merkittävämpää on sen myötä saatava strategia, että lääkitys kohdennetaan alkoholinkäyttöön, päihdelääketieteen professori Hannu Alho sanoo.

Vastikään Euroopassa myyntiluvan saanut nalmefeenivalmiste (Selincro) tuo mukanaan uudenlaisen strategian alkoholiriippuvaisten hoitoon, uskoo päihdelääketieteen professori Hannu Alho Helsingin yliopistosta.

Perinteisesti alkoholiriippuvaisten hoidossa on ollut tavoitteena täysraittius. Nyt pyritään lääkityksen tuella vähentämään ­juomista sille tasolle, ettei se enää ole henkilölle riski.

– Uusi strategia on ehkä merkittävämpi asia kuin pelkkä lääke sinällään, Alho sanoo.

Nalmefeenilla tehdyissä satunnaistetuissa ja kontrolloiduissa kliinisissä ­tutkimuksissa lääke vähensi alkoholin­kulutusta kuudessa kuukaudessa 60 %. 
Alho pitää lääkeyritys Lundbeckin rahoittaman tutkimuksen näyttöä vahvana.

Lääke otetaan vain tarvittaessa: 1 tabletti noin tuntia ennen alkoholinkäytön aloittamista, tai jos tietää olevansa vaarassa retkahtaa juomaan. Lääkitys siis kohdistetaan alkoholinkäyttöön.

Nalmefeeni kuuluu opioidisalpaajiin ja se vähentää pakonomaista juomista. Opioidisalpaajien käyttöä ei ole aiemmin kliinisesti tutkittu tähän tapaan.

Alho näkee, että nalmefeenia tulevat määräämään erityisesti työ­terveyslääkärit ja terveyskeskuslääkärit.

Psykososiaalista tukea rinnalle

Valmisteen myyntiehdoissa todetaan, että sen rinnalla tulee olla 
tarjolla psykososiaalista tukea. Tuki voi olla mini-intervention tyyppistä toimintaa, jossa otetaan laboratoriokokeita, neuvotaan ja kannustetaan.

Kaikille tämä ei tietenkään riitä, vaan heidät, joilla alkoholismi on kroonistunut ja joilla on jo erilaisia elinmuutoksia, ohjataan edelleen A-klinikalle. Silloin tavoitteena on täysraittius. Heillekään ei tästä ­lääkkeestä ole Alhon mukaan haittaa, mutta heillä hoidon painopiste 
on kuntouttavassa toiminnassa.

Aiemmin kaikille alkoholiriippuvaisille on tarjottu täysraittiutta ­ainoaksi vaihtoehdoksi. Alho kritisoi kaikkien potilaiden hoitamista samalla tavoin, eihän niin tehdä muidenkaan sairauksien kohdalla.

– Merkittävälle osalle alkoholiriippuvaisista alkoholinkäytön ­vähentäminen on ihan yhtä hyvä strategia.

– Mikään ihmelääke ei tämäkään ole. Merkittävämpää on se, että lääkitys kohdennetaan alkoholinkäyttöön.

Alho toivoo, että uuden strategian myötä saataisiin suurempi osa alkoholiriippuvaisista hoidon piiriin. Nyt vain noin 10 % heistä saa ­asianmukaista hoitoa.

Anne Seppänen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 10/13.

Lue lisää jutun aiheesta