Uusi valtakunnallinen palovammakeskus aloitti Jorvin sairaalassa

Uusi valtakunnallinen palovammakeskus aloitti Jorvin sairaalassa Kuva 1 / 1

Hyksin uusi palovammakeskus aloitti toimintansa eilen Jorvin sairaalan uudessa päivystysrakennuksessa. Kyseessä on uudentyyppinen toimintakokonaisuus, jonne on Töölön palovammayksikön lisäksi siirtynyt myös Jorvin sairaalan teho-osasto, kerrotaan HUS:sta.

Osastolla on 12 tehohoitopaikkaa, joista neljä on varusteltu erityisesti palovammapotilaita varten. Ruuhkatilanteissa palovammapotilaita voidaan hoitaa yksikön muillakin tehopaikoilla, koska osastolla on valtakunnallinen vastuu vaikeimpien ja tehohoitoa vaativien palovammojen hoidosta.

Osastolla on tehohoitopaikkojen lisäksi myös palovammapotilaiden vuodeosasto, poliklinikka, kuntoutustilat sekä palovammapotilaiden leikkauksiin suunniteltu leikkaussali ja kudospankki.

Hyksissä hoidetaan vuosittain 50–70 vaikean palovamman saanutta potilasta.

Potilaan Lääkärilehti julkaisi hiljattain laajan artikkelin vaikeiden palovammojen hoidosta.

Kuvateksti: Osaston U2 leikkaussali on erityisvarusteltu palovammapotilaiden leikkauksia varten.

Kuva: Tero Hanski, HUS

Oletko jo lukenut nämä?

 • Pikkulasten palovammat sattuvat yleensä kotona

  Viidennes kaikista palovammatapaturmista sattuu lapsille, useimmin taaperoikäisille.

  Uutiset 24.5.2017
 • Lisää löylyä?

  Ääriolosuhteissa saunavammoja voi aiheutua kontaktin ja kuuman ilman lisäksi myös vesihöyryn syrjäyttäessä hapen. Saunomisen MM-kisoissa vuonna 2010 oletettavasti nimenomaan hapenpuute esti vaarallisten merkkien havaitsemisen ja saunojat jäivät saunaan kriittisiksi viimeisiksi minuuteiksi.

  Kommentit 29.6.2016
 • Vaikean palovamman hoito

  Kuuman nesteen aiheuttamat palovammat ovat ehkä tyypillisin syy ainakin lasten toisen asteen palovammoihin. Liekkivammat syntyvät yleensä joko rakennuspaloissa, räjähdyksenomaisesti kaasupaloissa tai esimerkiksi palavan nesteen aiheuttamissa leimahduksissa.

  Uutiset 16.12.2015

Terveyskirjasto.fi

 • Hae lisätietoja Terveyskirjastosta: Palovamma