Miltä sote-uudistus vaikuttaa terveyskeskuslääkärin näkökulmasta?

Aleksi Varinen toivoo, että sote-uudistuksen myötä useamman kuukauden jonot yleislääkärin kiireettömälle vastaanottoajalle ovat kohta historiaa.

Olen julkisella sektorilla työskentelevä yleislääkäri. Toisin sanottuna työpaikkani on terveyskeskus. Mitä minä ajattelen sote-uudistuksesta nyt, kun tarkemmat yksityiskohdat alkavat paljastua?

Ensinnäkin minua ilahduttaa se, että uudistuksessa perusterveydenhuollon palveluiden saatavuutta ollaan todella parantamassa samalle tasolle, kuin mitä se on muissa Länsi-Euroopan valtioissa. Uudistuksen myötä useamman kuukauden jonot yleislääkärin kiireettömälle vastaanottoajalle lienevät historiaa.

Tuntuu tavallaan huojentavalta ajatella, että ehkä jatkossa minäkin pystyn tarjoamaan potilailleni sellaista palvelua kun haluaisin. Kuntien rahoittamassa perusterveydenhuollossa yleislääkäri on joutunut tulemaan jotenkuten toimeen hänelle osoitetun väestönsä kanssa. Usein potilasmäärä on paljon suurempi kuin suositeltavaa olisi. Moni terveyskeskuslääkäri lienee toivonut, että kunta palkkaisi hieman enemmän lääkäreitä, jotta esimerkiksi aikoja kontrollikäynneille voisi antaa kaikille niitä tarvitseville kohtuullisessa ajassa. Lääkärimäärä vaihtelee tällä hetkellä suuresti kunnasta toiseen ja paikoittain jonotusajat yleislääkärin vastaanotolle ovat viikkoja tai jopa kuukausia.

Toisaalta minua mietityttää se, miten perusterveydenhuollon pirstaloituminen todennäköisesti yhä useampaan tuottajaan tulee parantamaan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyötä. Tietotekniset ratkaisut, kuten Kanta-arkisto ja potilastietojärjestelmien yhtenäistäminen saattavat kuitenkin auttaa tässä.

Yhtenä huolenani on palveluiden (ainakin perusterveydenhuollon) tuottamisen siirtyminen monikansallisten osakeyhtiöiden hallintaan. Suurin osa suomalaisista tuskin toivoo, että siivu terveydenhuoltoon tarkoitetuista rahoista päätyy pääomasijoittajien verovapaille tileille eksoottisilta kuulostaviin saarivaltioihin. Toisaalta nyt esitetty malli, jossa kaikki laatukriteerit täyttävät tuottajat voisivat tarjota palveluitaan ilman erillistä kilpailutusta, saattaisi ehkäistä tilanteen, jossa suuret terveysalan yritykset kaataisivat aggressiivisella hinnoittelullaan esimerkiksi pienemmät kotimaiset tai kolmannen sektorin toimijat. Aika tulee näyttämään millaiseksi todellinen tilanne muodostuu.

Kaiken kaikkiaan sote-uudistuksessa on mielestäni paljon hyvää, mutta minun on vaikea nähdä miten uudistus tulee toteuttamaan kaivatut säästöt. Myöskään kansalaisten yhdenvertaisuus tuskin tulee täysin toteutumaan. Ainakaan Ruotsissa vastaava uudistus ei lisännyt terveyspalveluiden tarjontaa syrjäseuduilla. Toisaalta Suomessa myös suurissa kaupungeissa julkisella sektorilla työskentelevän yleislääkärin vastaanotolle pääsy on hankalaa ja uskoakseni tähän epäkohtaan uudistuksella pystytään vaikuttamaan.

Aleksi Varinen
Kirjoittaja on yleislääketieteen erikoislääkäri.

Lue myös:
Sote-huomio perusterveydenhuoltoon ja terveyskeskuksiin
Kukaan ei ole keskivertopotilas
Mihin terveyskeskuslääkäriä tarvitaan?