Järjestöt: Lastensuojelun oltava yhteistyötä

Terveydenhuollon asiantuntemusta, erityisesti psykiatrian ja päihdehuollon, on hyödynnettävä lastensuojeluun liittyvissä aikuispalveluissa.

Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Lääkäriliitto ovat huolissaan siitä, ettei nykyinen lastensuojelutyö turvaa riittävästi lapsen etua. Järjestöt painottavat, että lasten ja perheiden palveluiden ensisijainen tehtävä tulisi olla tuen antaminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Huostaanoton pitäisi olla vasta viimeinen vaihtoehto.

Järjestöjen mielestä ongelmia liittyy vanhempien kanssa tehtävään yhteistyöhön lapsen ollessa sijoitettuna kodin ulkopuolelle, aikuispalvelujen ja lastensuojelun liian vähäiseen yhteistyöhön ja sijaishuoltopaikkojen vaihtelevaan laatuun.

Esimerkiksi vanhempien ja sijaishuollossa toimivien mielestä yhteistyö ei ole aina toimivaa ja vastuutoimijatahosta on epäselvyyttä, vaikka lastensuojelulaki edellyttääkin, että huostaanotettujen lasten vanhemmille tehdään lasten sijoituksen yhteydessä asiakassuunnitelma.

Edellä olevan perusteella järjestöt haluavat tulevan hallituksen kiinnittävän huomiota seuraaviin näkökulmiin:

1. Lapsen oikeus pysyviin ihmissuhteisiin on turvattava huostaanoton yhteydessä. Lapsen omat näkemykset on selvitettävä aktiivisesti ja kattavasti.
2. Terveydenhuollon asiantuntemusta, erityisesti psykiatrian ja päihdehuollon, on hyödynnettävä lastensuojeluun liittyvissä aikuispalveluissa.
3. Sijaishuoltopaikkojen kyky tarjota lapselle turvallinen ja tasapainoinen fyysinen ja psyykkinen kasvuympäristö tulee taata. Tämä edellyttää riittävää osaamisen tasoa ja laatua, joita voidaan parantaa koulutuksella ja valtakunnallisilla laatukriteereillä.

Lähde:
Lääkäriliitto

Kuva:
Panthermedia