Kofeiini ei aiheuta sydämen lisälyöntejä

Säännöllinen kahvin juominen ei johda sydämen lisälyöntisyyteen, vaikka niin on epäilty.

Säännöllinen kahvin juominen ei johda sydämen lisälyöntisyyteen, vaikka niin on epäilty. Myöskään muut kofeiinia sisältävät juomat ja elintarvikkeet eivät aiheuta lisälyöntejä, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Kofeiinin on pelätty aiheuttavan eteislisälyöntisyyttä ja kammiolisälyöntisyyttä, mitkä saattavat lisätä mm. riskiä sairastua eteisvärinään, aivoverenkiertohäiriöihin, sydämen vajaatoimintaan ja sepelvaltimotautiin. Kofeiinia on pidetty erityisesti riskinä potilaille, joilla on jo ollut lisälyöntejä.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa kofeiinin vaikutuksia selvitettiin 1 400 terveen aikuisen sydäntutkimuksilla. Osallistujat itse arvioivat kahvin, suklaan ja teen kulutustaan edeltävän vuoden ajalta.

Tutkimuksessa ei löytynyt viitteitä siitä, että säännöllisesti kahvia ja muita kofeiinituotteita käyttävät olisivat kärsineet sydämen lisälyöntisyydestä yhtään todennäköisemmin kuin kofeiinia vähän käyttävät. Osallistujista 60 prosenttia nautti kofeiinia päivittäin.

Tulokset viittaavat kofeiinin olevan turvallista säännöllisesti nautittuna, mutta on edelleen mahdollista, että suuria määriä päivittäin käyttävät altistuvat lisälyöntisyydelle. Tätä olisi hyvä selvittää uusissa tutkimuksissa.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Consumption of Caffeinated Products and Cardiac Ectopy. Journal of the American Heart Association 2016

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia