Sentraalinen uniapnea yhteydessä suurentuneeseen eteisvärinäriskiin

Eteisvärinäpotilaiden oireet uusiutuvat harvemmin, jos heidän uniapneaansa hoidetaan CPAP-ylipainehengityshoidolla.

Eteisvärinä-rytmihäiriö saattaa kehittyä helpommin iäkkäille potilaille, jotka sairastavat sentraalista eli ns. keskushermostoperäistä uniapneaa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan sentraalista uniapneaa potevat sairastuvat eteisvärinään yli kaksi kertaa todennäköisemmin kuin terveet.

Aiempien tutkimusten perusteella myös muut uniapneat voivat pahaoireisina altistaa eteisvärinälle. Tässä tutkimuksessa sama havaittiin vain iäkkäimmillä, yli 76-vuotiailla potilailla.

Tulosten perusteella on mahdollista, että osa eteisvärinöistä voisi jäädä kehittymättä, jos iäkkäiden potilaiden uniapneoita hoidettaisiin tehokkaammin. Tähän viittaa myös se, että eteisvärinäpotilaiden oireet uusiutuvat harvemmin, jos heidän uniapneaansa hoidetaan CPAP-ylipainehengityshoidolla.

Tutkimukseen osallistui 850 miestä, jotka eivät sairastaneet eteisvärinää seitsenvuotisen seurannan alkaessa. Miehille tehtiin uniapneatestit tutkimuksen alussa.

Eteisvärinä on rytmihäiriöistä yleisin. Se aiheuttaa mm. sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä ja altistaa aivohalvauksille. Eteisvärinää potee joka kymmenes yli 65-vuotias.

Uniapneaa sairastaa noin neljä prosenttia suomalaisista miehistä ja kaksi prosenttia naisista.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Central Sleep Disordered Breathing Predicts Incident Atrial Fibrillation in Older Males. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2015.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia

Lue myös:
Unitutkimus paljasti uniapnean

Katso video uniapnean hoidosta:
Hoitamaton uniapnea lyhentää elinikää