Työn imu on hyväksi terveydelle

Tuoreen väitöskirjatutkimuksen mukaan työn imulla on myönteinen yhteys jopa sydämen sykevälivaihteluun.

Työn imu on varsin pysyvä ja pitkäkestoinen mielentila, käy ilmi tuoreesta väitöskirjatutkimuksesta. Psykologian maisteri Piia Seppälä tutki myönteistä, työhön liittyvää tunne- ja motivaatiomielentilaa – työn imua, sitä tukevia työn voimavaroja ja sen myönteisiä psykofysiologisia yhteyksiä.

Väitöskirjatutkimuksessa validoitiin työn imua arvioiva kyselylomake (Utrecht Work Engagement Scale, UWES) suomalaisessa työkontekstissa. Tutkimus osoitti, että työn imu koostuu kolmesta voimakkaasti toisiinsa yhteydessä olevasta ulottuvuudesta: tarmokkuudesta, omistautumisesta ja uppoutumisesta, joita voidaan arvioida luotettavasti mittarin suomenkielisellä versiolla.

Tutkimus pohjautuu kuuden suomalaisen tutkimusprojektin yhteydessä kerättyihin poikkileikkaus- ja pitkittäistutkimusaineistoihin. Tutkimusaineistot on kerätty vuosien 2001 ja 2010 välillä, ja ne edustavat useita eri työpaikkoja eri puolilta Suomea.

Tutkimuksen mukaan työn imulla on myönteinen yhteys jopa sydämen sykevälivaihteluun, joka kertoo sydämen terveestä ja joustavasta autonomisesta säätelystä. Työn imua voidaan kokea ammattiryhmästä tai ammattialasta riippumatta; työn imua kokivat noin kerran viikossa niin johtajat kuin siivoojatkin.

Myönteinen työilmapiiri kaikkien vastuulla

Työn imuun voidaan myötävaikuttaa työhön ja työyhteisöön liittyvillä voimavaratekijöillä. Tavalliset ja arkiset voimavarat näyttävät edistävän työn imua. Niitä ovat esimerkiksi esimiehen tuki ja palaute, työpaikan rohkaiseva ja rento ilmapiiri sekä työn selkeät tavoitteet. Työn ja työyhteisön voimavaroista tulee kuitenkin huolehtia jatkuvasti – mielellään jokaisena työpäivänä.

Tutkimuksen mukaan työn imun kokemuksia määrittää pitkälti yksilöllisiin ominaisuuksiin ja vakituisiin työoloihin liittyvä varsin pysyvä yksilöllinen perustaso. Näin ollen työn imun lisäämiseksi työssä tulee olla tarjolla voimavaroja säännöllisesti ja riittävän pitkän ajan, jotta tätä yksilöllistä perustasoa saadaan ”horjutettua”.

Lue lisää: Jokin on toisin

Työn imun ja työn voimavarojen välinen suhde ei ole kuitenkaan vain yksi- vaan kaksisuuntainen, eli työntekijä voi yhtä hyvin myös itse luoda omat työn voimavaransa ja sitä kautta ylläpitää työn imuaan – pomon tukea ja palautetta voi ja kannattaa siis pyytää muulloinkin kuin kehityskeskusteluissa, ja työpaikan myönteinen ilmapiiri on yhtä lailla jokaisen työntekijän vastuulla.

PsM Piia Seppälän psykologian väitöskirja ”Work Engagement: Psychometrical, psychosocial, and psychophysiological approach” (Työn imu: Psykometrinen, psykososiaalinen ja psykofysiologinen näkökulma) tarkastetaan 16.8.2013 Jyväskylän yliopistossa.

Kuva: Panthermedia

Lisää aiheesta:
Kokemus työn epävarmuudesta voi lisätä sydäntaudin riskiä
Työnilon puolestapuhuja
Onnellisen (työ)elämän edellytykset