Artikkelit

 • Kun vauvan vatsa vaivaa

  Valtaosa oireista selittyy toiminnallisilla vatsavaivoilla.

  Artikkelit ‐ 12.12.2017

 • Murtumapotilaiden osteoporoosi jää liian usein vaille hoitoa

  Taudin mahdollisuus pitäisi sulkea pois jokaiselta, joka on saanut pienienergiaisen murtuman.

  Artikkelit ‐ 17.11.2017

 • Koliikkivauvan suoliston mikrobisto on erilainen

  Epäselvää on, onko tämä koliikin syy vai seuraus.

  Artikkelit ‐ 15.11.2017

 • Syvää endometrioosia ei aina tunnisteta

  Invalidisoivista kivuista kärsii joka sadas hedelmällisessä iässä oleva nainen.

  Artikkelit ‐ 21.9.2017

 • Kuka hyötyy probiooteista?

  Tieteellistä näyttöä probioottien terveysvaikutuksista on yhä enemmän, mutta monissa ­sairauksissa näyttö puuttuu.

  Artikkelit ‐ 27.1.2017

 • Kenelle lihavuusleikkaus?

  Suomessa lihavuusleikkausten määrä väestöön suhteutettuna on Länsi-Euroopan pienimpiä eivätkä kaikki lihavuuskirurgiasta hyötyvät potilaat pääse leikkausarvioon.Vaikeasta tai sairaalloisesta lihavuudesta kärsii suomalaisista miehistä 5 % ja naisista 7 %.Lihavuuskirurgian aiheeksi on määritelty painoindeksitaso, joka on yli 40 kg/m2 tai yli 35 kg/m2 yhdistyneenä lihavuuteen liittyvään sairauteen. Lisäksi potilasvalinnassa on tärkeää huomioida lihavuuden ja sen ­liitännäissairauksien potilaalle aiheuttama terveysriski.Lihavuuskirurgian kansainvälisten kriteerien uudistamista on viime aikoina harkittu erityisesti ­diabetespotilaiden hoidossa. Huonossa hoitotasapainossa olevat diabeetikot, joiden painoindeksi on 30?35 kg/m2, hyötyvät lihavuuskirurgiasta.Lihavuusleikkaus sopii useimmille potilaille, jotka eivät saavuta pysyvää painonlaskua konservatiivisella hoidolla ja joilla leikkausriski ei ole merkittävästi suurentunut.

  Artikkelit ‐ 25.1.2017

 • Elintarvike- ja talousvesivälitteiset epidemiat

  Elintarvike- ja talousvesivälitteiset epidemiat saattavat aiheuttaa tuhansien ihmisten sairastumisen Suomessa vuosittain.

  Artikkelit ‐ 20.1.2017

 • Lasten ja nuorten lihavuuden arviointi ja hoito

  Lapsen ja nuoruusikäisen turvallinen lihavuuden hoito perustuu elämäntapamuutoksiin ja tapahtuu perhekeskeisesti. Kasvukäyrä on lapsen lihomista havainnollistava monipuolinen työväline.

  Artikkelit ‐ 24.11.2016

 • Raudanpuuteanemian syyt on aina selvitettävä

  Imeytymishäiriö (ennen kaikkea keliakia), suolistoverenvuoto tai runsaat kuukautiset ovat tavallisimmat syyt raudanpuutteeseen. Erityisesti iäkkäillä potilailla paksusuolen syöpä anemian syynä korostuu.

  Artikkelit ‐ 16.11.2016

 • Sepelvaltimotautipotilaat liikunnalliseen kuntoutukseen

  Liikuntapainotteinen kuntoutus vähentää merkittävästi sepelvaltimotaudista johtuvaa kuolleisuutta, sairastuvuutta ja terveydenhuollon kustannuksia.

  Artikkelit ‐ 9.11.2016

 • Synnytystapa vaikuttaa äidin ja lapsen terveyteen

  Hyvin hoidettu alatiesynnytys on sekä äidille ­että lapselle useimmissa tilanteissa turvallisin synnytystapa. Äidin kannalta keisarileikkaukseen liittyy suurentunut komplikaatioriski alatiesynnytykseen verrattuna. Lapsen kannalta keisarileikkaukseen liittyy kohdunulkoiseen elämään sopeutumisen viivästymistä ja myöhemmin elämässä suurentunut sairauksien ja terveysongelmien riski.

  Artikkelit ‐ 29.9.2016

 • Lasten ja nuorten pitkittyneet vatsakivut

  Ummetus, keliakia, laktoosi-intoleranssi ja tulehdukselliset suolistosairaudet ovat keskeisiä somaattisia syitä lasten ja nuorten pitkittyneille vatsakivuille. Kipujen taustalla voi olla myös psyykkisiä tekijöitä.

  Artikkelit ‐ 21.9.2016

 • Omaishoidon tukemiseen tarvittaisiin perhekeskeistä otetta

  Omaishoitajat kuvasivat haastatteluissa elämänsä pyörivän pitkälti hoidettavan ehdoilla. Perhekeskeinen työskentelytapa voisi auttaa tukemaan myös omaishoitajaa.

  Artikkelit ‐ 17.9.2016

 • Lapsen vaikeutunut hengitys

  Kun lapsen hengitys vaikeutuu hengitystieinfektion yhteydessä, on yleensä kyseessä virusinfektion aiheuttama kurkunpäätulehdus, ilmatiehyttulehdus, akuutti ja toistuva uloshengitysvaikeus tai astman pahenemisvaihe. Vaikeasta hengitysvaikeudesta kärsivä lapsi on lähetettävä sairaalahoitoon.

  Artikkelit ‐ 7.9.2016

 • Sieniasiantuntemuksesta paljon apua sienimyrkytyksen hoidossa

  Merkittävimmät vakavien sienimyrkytysten ja sienimyrkytyskuolemien aiheuttajat ovat valkokärpässieni ja suippumyrkkyseitikki.

  Artikkelit ‐ 31.8.2016

 • Eväitä fibromyalgiapotilaan kohtaamiseen

  Uudet diagnostiset kriteerit selkeyttävät fibromyalgian diagnoosia ja vaikeusasteen arviointia. Kun diagnoosiin on päästy, voidaan lopettaa turhat tutkimuskierteet.

  Artikkelit ‐ 24.8.2016

 • Kenelle kierukkaehkäisy sopii?

  Kierukkaehkäisy on kasvattanut suosiotaan entisestään. Naisen ikä tai synnyttäneisyys eivät vaikuta menetelmän sopivuuteen tai turvallisuuteen.

  Artikkelit ‐ 18.8.2016

 • Miten vieroittaa iäkäs potilas unilääkkeestä?

  Hoitosuositusten vastainen bentsodiatsepiinien pitkäaikaiskäyttö unilääkkeenä on yleistä, ja siihen liittyy monia riskejä varsinkin iäkkäille henkilöille. Tehokkain vieroitusmenetelmä on asteittainen unilääkkeen vähennys yhdistettynä kognitiivis-behavioraalisiin menetelmiin.

  Artikkelit ‐ 18.5.2016

 • Tarjolla tänään... diagnostiikkaa!

  Lääketieteen harjoittamisen kritiikin uusi aalto nousee lääketieteen sisältä ja koskee ylidiagnostiikkaa.

  Artikkelit ‐ 10.2.2016

 • Finlandia-palkitut vievät länteen ja itään

  "Tätä jään kuitenkin miettimään: onko kuoleman läheisyys välttämätöntä ihmissuhteen päivitykselle?"

  Artikkelit ‐ 9.11.2015