Auschwitzin lääkärit ja heidän koehenkilönsä

Parakki 10 oli erityisasemassa Auschwitzissa. Sinne valikoitiin naisia, joiden katsottiin olevan soveliaita koehenkilöiksi meneillään oleviin tutkimuksiin.

Eikö Auschwitzista ole jo kerrottu kaikki olennainen? Emmekö ole jo lukeneet, kuulleet ja nähneet sen kaiken? Emme, vastaa Hans-Joachim Lang, saksalainen toimittaja, joka on kirjoittanut perusteellisen kuvauksen yhden Auschwitzin parakin naisista ja heitä tutkineista lääkäreistä. Hän on halunnut antaa nimet ja kasvot näille ihmisille ja kertoa heidän tarinansa kokonaisuudessaan, niin laajasti kuin se on mahdollista 70 vuotta tapahtu­mien jälkeen.

Keskitysleirin vankien majoitusrakennuksia kutsuttiin parakeiksi ja näistä parakki 10 oli erityisasemassa. Sinne valikoitiin naisia, joiden katsottiin olevan soveliaita koehenkilöiksi meneillään oleviin tutkimuksiin. Osa tuli koeasemalle Birkenausta, osa suoraan Auschwitziin tullessaan. Naiset olivat monista maista, mutta kaikki olivat taustaltaan juutalaisia.

Kaikkiaan parakissa oli noin 800 vankia, joista useimmat selvisivät kokeista hengissä. Pysyviä sivuvaikutuksia jäi useille ja suurin osa kuoli muista syistä keskitysleireillä tai ns. kuolemanmarsseilla. Langin mukaan noin 300 naista jäi eloon ja palasi kotiseudulleen sodan jälkeen. Näiden naisten tarinat Lang on halunnut kertoa meille.

Pääosassa ovat siis vangit, mutta samalla Lang kertoo perusteellisesti myös niistä lääkäreistä, jotka kokeita tekivät. Eräs keskeinen lääkäri on Carl Clauberg, joka oli luonut merkittävän uran gynekologina jo ennen sotaa. Auschwitzissa hän tutki sterilisaatiota röntgensäteillä ja erilaisilla leikkausmenetelmillä. Sodan jälkeen Clauberg oli seitsemän vuotta vankina Neuvosto­liitossa. Vapautumisensa jälkeen hän yritti vielä käynnistää uraansa, mutta useiden entisten koehenkilöiden ilmiantojen perusteella hänet vangittiin Saksassa uudelleen. Clauberg kuoli sydänkohtaukseen ennen uutta oikeuskäsittelyä vuonna 1957.

Lang on tehnyt todella perusteellista työtä. Lähdeluettelo on pitkä ja kunnioitettava, aivan kuin tieteellisessä tutkimuksessa. Parakki 10 ei kuitenkaan ole tieteellinen tutkimus vaan tutkivaa journalismia. Luettavuudessa se asettuu johonkin näiden väli­maastoon: kokeneen toimittajan teksti alkaa alussa viedä mukanaan, mutta ennen pitkää lukija voi väsyä tekstin luettelomaisuuteen.

Parakki 10. Naiset Auschwitzin koe-­eläiminä. Hans-Joachim Lang. Kääntäjä Maikki Soro. Minerva Kustannus, Helsinki 2013. ISBN 978-952-492-711-6. Sivuja 259. Hinta 29,90 e.

Pekka Louhiala

Julkaisu Lääkärilehdessä 15/2014.