Kiveksen kiertymä vaatii nopeaa hoitoa

Kiveksen kiertymä on lapsuus- ja nuoruusiässä merkittävä äkillisen kiveskivun aiheuttaja, joka todetaan noin neljäsosalla potilaista, joilla on kiveskipuja.

Kives voi kiertyä vartensa ympäri aiheuttaen verenkierron salpaantumisen. Silloin puhutaan kiveksen kiertymästä. Tutkimusten mukaan vasen kives kiertyy helpommin kuin oikea.

Kiveksen kiertymä on yleisin äkillisen kivesoireiston aiheuttaja alle kuukauden iässä. Murrosiässä on toinen esiintyvyyshuippu.

Lapsilla kipu voi olla hyvinkin vähäistä. Alavatsassa saattaa tuntua pahalta, kivespussi voi punottaa ja kives on vetäytynyt ylös.

Kipuoire on selkeämpi murrosikäisillä. Kiertyminen aiheuttaa äkillisen kovan kivun alavatsassa, nivusessa ja kivespussissa. Kives on myös kosketusarka ja turvonnut.

Kiertymä pitää hoitaa mahdollisimman pian

Kiveksen kiertymä vaatii äkillisen leikkaushoidon, sillä jo kuuden tunnin verenkierron puute voi johtaa kiveksen vaurioitumiseen ja menetykseen. Oleellista on leikata kiveksen kiertymäpotilaat viivytyksettä ja välttää silti turhat leikkaukset, kun kiveskivun taustalla on jokin muu sairaus.

Taysin erikoislääkärin Eija Mäkelän väitöskirjatyössä tutkittiin kiveksen kiertymän oireita ja niiden kestoa verrattuna muihin kiveskivun aiheuttajiin. Lisäksi tutkittiin oireiston keston vaikutusta kiveksen toipumiseen.

Äkilliset oireet kiveksen ja kivespussin alueella voivat johtua myös usein kiveslisäkkeen kiertymästä tai lisäkivestulehduksesta, mutta kolmella neljästä potilaasta, jotka saapuivat kuuden tunnin kuluessa oireiden alusta ensiapuun, oli todella kiveksen kiertymä.

Jos potilas saatiin leikkaukseen alle kuuden tunnin kuluttua oireiden alusta, kives toipui ennalleen. Jos aikaa kului 6–12 tuntiin, säästyi kives 50 prosentin todennäköisyydellä. Mikäli aikaa kului vieläkin kauemmin, säästyi kives neljän prosentin todennäköisyydellä.

Mäkelän mukaan kiveskivun aiheuttajan selvittäminen, varsinkin kun oireet ovat kestäneet pidempään, on mahdollista ja suositeltavaa ultraäänitutkimuksella. Magneettikuvantaminen dynaamisesti varjoainetehosteisena sopii myös akuutin kiveskivun tutkimiseen, mutta sen saatavuus rajoittaa metodin käyttöä toistaiseksi.

Lue myös: Lasten urogenitaalivammat syntyvät arkitoimissa

Lähde:
Lääkärilehti 20/14: Kiveksen kiertymä lapsuus- ja nuoruusiässä
Terveyskirjasto

Tarkastanut:
Eija Mäkelä
Tays lastentautien klinikka, erikoislääkäri

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Lue lisää jutun aiheesta