Miksi influenssarokotus unohtuu?

Lääkärikunta on hyvin tietoinen influenssarokotusten hyödyistä. Heillä on harvoin virheellisiä käsityksiä rokotteen tehosta tai turvallisuudesta.

Moni lääkäri ei tule ottaneeksi rokotusta, vaikka tietää 
sen hyödyt hyvin.

Työkiireet saattavat vaikuttaa siihen, etteivät lääkärit muista ottaa influenssarokotusta tai kokevat rokotuksen hakemisen työterveyshuollosta hankalaksi.

– Lääkäreiden ja muun terveydenhoitohenkilöstön pitäisi saada rokote näppärästi työn ohessa, hallintoylilääkäri Maria Virkki Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymästä sanoo.

Virkki toteaa, että lääkärikunta on ­hyvin tietoinen influenssarokotusten hyödyistä. Heillä on harvoin virheellisiä käsityksiä rokotteen tehosta tai turvallisuudesta.

Hänen mukaansa osa lääkäreistä kuitenkin unohtaa sen, että he voivat levittää virusta oireettomina ja altistaa riskiryhmiin kuuluvia potilaitaan ja läheisiään taudille. Esimerkiksi Lahden kaupungissa terveydenhuollon ammattilaisten rokotuskattavuus oli viime talvena 22 prosenttia.

– Hallintoylilääkärinä harmittaa, ettei aina muisteta, miten paljon välittömiä ja välillisiä kustannuksia aiheutuu matalasta rokotuskattavuudesta. Kuntien haasteellisessa taloustilanteessa tämä olisi erityisen tärkeää. Rokottamisella säästetyt eurot voitaisiin kohdentaa muualle.

Lääkäreillä on vastuu 
tiedon levittämisestä

Maria Virkin mukaan lääkärien pitäisi vakuuttaa omat potilaansa influenssarokotuksen hyödyistä.

– Asiaa ei muisteta ottaa puheeksi tai siitä puhumista ei pidetä tärkeänä. Potilaat usein tulkitsevat asian niin, ettei lääkärikään pidä rokotteen ottamista tärkeänä.

Virkin mielestä lääkärit eivät saisi luottaa siihen, että muut terveydenhuollon ammattilaiset hoitavat tiedon jakamisen.

– Vastuu on lääkäreillä. Lääkärit eivät myöskään muista aktiivisesti muistuttaa työyhteisöissään muita terveydenhuollon ammattilaisia rokotteen ottamisen merkityksestä.

Lue lisää: Pitkä tie rokotteeksi

Lääkärit voisivat hänen mukaansa lisätä merkittävästi työyhteisöjen rokotusmyönteisyyttä, kitkeä virheellisiä käsityksiä rokotuksista ja siten edistää potilasturvallisuutta.

– Työssäni olen vielä 2010-luvulla ­törmännyt erään suurehkon työyhteisön terveydenhuollon ammattilaisten lääkehoidon osaamiskartoituksen tuloksiin, jossa 60 prosenttia terveydenhuollon ammattilaisista oli sitä mieltä, että influenssarokote voi aiheuttaa influenssaa. Lääkäreiden rooli on keskeinen, jotta väärinkäsityksiä voidaan oikoa.

Ei pakollisia 
henkilökunnan rokotuksia

THL:n rokotusohjelmayksikön päällikkö, LT Hanna Nohynek sanoo, että terveydenhuollon henkilöstön influenssarokotukset ovat pakollisia useissa Yhdysvaltojen osavaltioissa ja joissakin länsimaissa.

– Suomessa on ajateltu, että rokottaminen perustuu vapaaehtoisuuteen ja että ihmiset itse tekevät järkeviä päätöksiä tietojen perusteella. Näin ei kuitenkaan välttämättä tapahdu.

Kirjoittanut:
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva:
Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.