Turistit testaavat ripulirokotetta Beninissä

Helsingin yliopisto, HYKS ja Aavan matkailuklinikka rekrytoivat matkailijoita mukaan rokotetutkimukseen.

Suomalaistutkijat ovat aloittamassa koehenkilöiden rekrytointia tutkimukseen, jossa tutkitaan ETVAX-rokotteen tehoa ja siedettävyyttä enterotoksigeenista E.coli-bakteeria (ETEC) vastaan.

WHO:n tavoitteena on pitkään ollut, että ETEC-bakteeria vastaan saataisiin kehitettyä rokote. Ripulitauteihin kuolee yli puoli miljoonaa alle viisivuotiasta joka vuosi. ETEC on yksi yleisimmistä lasten ripulia aiheuttavista bakteereista kehitysmaissa.

Miksi sitten rokotetutkimukseen halutaan suomalaisia aikuisia?

– Kehitysmaissa ETEC-bakteeri on vaarallinen nimenomaan lapsille. Aikuisilla on jo immuniteettia sitä vastaan, kertoo professori Anu Kantele.

Sen sijaan suomalaisilla, erittäin hygieenisissä oloissa kasvaneilla aikuisilla ei immuniteettia ole. Sama bakteeri on yksi tavallisimmista matkaripulin aiheuttajista. Noin 12 miljoonaa matkailijaa saa ETEC-ripulin vuosittain.

Matkakohteena Grand Popon kylä

Rokotetta on jo tutkittu 140 terveellä ruotsalaisella aikuisella. Bangladeshissä on juuri päättymässä tutkimus, jossa oli mukana 450 lasta, joista pienimmät olivat imeväisikäisiä. Ruotsalaistutkimuksessa rokote osoittautui hyvin siedetyksi, eikä haittavaikutuksia ollut enempää kuin lumerokoteryhmässä. Bangladeshin tuloksia vielä odotetaan, mutta ainakaan vakavia haittavaikutuksia ei esiintynyt.

Suomalaistutkimukseen halutaan mukaan 800 osallistujaa. Heistä puolet saa rokotteen, puolet lumerokotteen. Rokotteet ovat juotavia liuoksia.

Matkailijat maksavat lentonsa ja tarvitsemansa lisärokotteet itse. Tutkimus tarjoaa esimerkiksi majoituksen ja paikalliskuljetukset. Matkakohteena on Grand Popon kylä Beninissä. Kylässä sijaitsee suomalais-afrikkalainen kulttuurikeskus Villa Karo, joka järjestää matkailijoille ohjelmaa.

Miksi tutkimus toteutetaan näin?

– ETEC-bakteeri kuolee helposti. Ei voida odottaa, että matkailija tulee kotiin. Ei myöskään ole realistista olettaa, että sairastunut matkailija pystyisi lähettämään meille ulostenäytteen, ellei näytteenottoa ja kuljetusta ole järjestetty erikseen, Kantele sanoo.

Poikkeuksellinen tutkimusjärjestely

Trooppisiin maihin matkustaa vuosittain 340 000 suomalaista. Heistä 40 prosenttia saa ripulin.

Benin valikoitui tutkimuspaikaksi, sillä Kanteleen ryhmän aiempien tutkimusten perusteella ETEC-bakteeri on yleisin ripulin aiheuttaja alueella. Toisaalta yhteistyö Villa Karon kanssa helpotti tutkimuksen käytännön järjestelyjä. Ensimmäiset tutkittavat matkustavat Beniniin tänä kesänä. Kaikkiaan matkoja järjestetään vuoden ajan. Matkailijoiksi odotetaan tavallisia suomalaisia.

– Matka maksaa tekemämme vertailun mukaan vähemmän kuin vastaavan pituiset pakettimatkat. Oletan, että matkalle lähtee afrikkalaisesta kulttuurista kiinnostuneita ihmisiä. Benin ei ole turismin luksuslomakohde.

Tutkittaville tarjotaan tutkimusrokotteen lisäksi malarianestolääkitys. Suomalainen lääkäri on myös koko ajan paikalla. Häneltä voi kysyä tarvittaessa neuvoja.

Kaikilta tutkittavilta kerätään uloste-, sylki- ja verinäytteet. Sairastuneilta ulostenäytteitä tarvitaan enemmän kuin terveinä pysyneiltä.

– Tämä on erittäin poikkeuksellinen tutkimusjärjestely. Vastaanotto on ollut hurjan positiivista. Pidämme tänään työryhmän kanssa kokouksen, jossa päätämme, miten etenemme rekrytoinnissa, Kantele sanoo.

kirjoittaja:
Hertta Vierula
toimittaja

kuva: Fotolia