Ihokoepalan otto saattaa kuulostaa pelottavalta, mutta kyseessä on yksinkertainen perusterveydenhuollossa toteutettava toimenpide. Sitä ei siis tarvitse jännittää. Ohessa on vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin liittyen ihokoepalan ottoon.
Miten koepala otetaan?
Ihokoepalan otto ei vaadi erityistä esivalmistelua. Mahdollisista puudutusaineallergioista täytyy kuitenkin mainita hoitohenkilökunnalle ennen toimenpidettä. Jos potilaalla epäillään allergiaa, hänelle tehdään ennen operaatiota puudutustesti. Näin löydetään se puudute, joka sopii potilaalle.
Lääkäri aloittaa koepalan ottamisen pistämällä puudutusainetta näytteenottoalueen ympärille. Puuduttamisen jälkeen ihokoepala otetaan joko näytteenottostanssilla (noin 3-6 mm kokoinen pyöreä terävä näytteenottoväline) tai veitsellä. Tilanteen mukaan ihonäyte voidaan ottaa myös kyretillä, eli rengasveitsellä.
Sattuuko koepalan ottaminen?
Ennen koepalan ottoa iho puudutetaan paikallispuudutuksella, joka voi aiheuttaa joillain potilailla huonovointisuutta. Tämä johtuu yleensä jännittämisestä tai puudutteessa olevasta adrenaliinista.
Millainen koepala otetaan ihottumasta?
Ihottumaa diagnosoitaessa tarvitaan riittävän kookas näyte. Lääkäri ottaa koepalan mahdollisimman tuoreesta muutoksesta keskeltä ihottumaa. Jos kyseessä on rengasmainen ihottuma, koepala otetaan reunalta. Rakkulataudeissa pyritään ottamaan kokonainen tuore pieni rakkula näytteeksi.
Laaja-alaisessa ihottumassa ihokoepalan paikka valitaan mahdollisuuksien mukaan vartalon vähemmän näkyvältä alueelta. Näytettä ei oteta mielellään hartioista tai rintakehältä, koska näillä alueilla on keloidiriski. Tämä tarkoittaa riskiä siitä, että arpi kasvaa suureksi. Säären alaosan iho paranee hitaasti ja siksi tätäkin aluetta vältetään. Ihottumakoepalaa ei oteta rikkiraavitulta alueelta, koska repeytynyt pinta ja raapimisen aiheuttamat muutokset vaikeuttavat tutkimusta.
Lääkäri saattaa haluta ottaa valokuvan ihottumasta ennen koepalan ottoa, koska ihottuman kliininen kuva voi ajan myötä muuttua ja myöhemmin voidaan joutua ottamaan uusia koepaloja.
Millainen koepala otetaan ihokasvaimesta?
Koepala otetaan tavallisimmin epäiltäessä pahanlaatuista ihokasvainta tai sen esiastetta. Ihosyövät on hoidettava mahdollisimman varhain, koska tällöin taudin ennuste paranee.
Ei-melanoottisista ihosyövistä näytteeksi riittää useimmiten 4–5 mm:n stanssipala kasvaimen paksuimmalta kohdalta. Lääkäri voi ottaa pienemmän, 3 mm:n stanssipalan, jos muutos sijaitsee kosmeettisesti aralla alueella, kuten silmäluomen reunassa, nenässä tai korvalehdessä. Kookkaasta tuumorista saatetaan ottaa isompi pala veitsellä tai useampia stanssipaloja. Epäilyttävistä pigmenttisoluluomista ei oteta koepalaa, vaan luomet poistetaan kokonaisina.
Voiko ihokoepalaa ottaa varpaista tai sormista?
Varpaista ja sormista voi ottaa koepalan samaan tapaan kuin muualtakin iholta. Koepalan otto kynnen alueen muutoksista vaatii perehtyneisyyttä ja harjaantuneisuutta.
Voiko ihokoepalan ottaa huulesta tai genitaalialueelta?
Huulet ja genitaalialue ovat hyvin verisuonitettuja alueita, mutta koepalan voi ottaa siitä huolimatta. Koepalaa ottaessa vuoto voi olla runsasta, mutta se loppuu yleensä ompeleen laiton jälkeen.
Voiko ihokoepalan ottaa silmäluomesta?
Silmäluomissa iho on hyvin ohutta eikä sen alla ole rasvakudosta monin paikoin lainkaan, vaan ihon alla on suoraan silmän kehälihas. Ala- ja yläluomesta liikkuvan luomen alueelta ei ole estettä ottaa koepalaa.
Jääkö ihokoepalan ottamisesta arpi?
Koepalan otosta jää aina pieni arpi. Ellei hoitava lääkäri ole aivan varma tarkasteltavan ihomuutoksen hyvänlaatuisuudesta, on parempi ottaa koepala tai poistaa muutos kuin jäädä vain seuraamaan tilannetta.
Miten haava paranee?
Ihokoepalan oton ja ompelun jälkeen haava pidetään kuivana vähintään 24 tuntia. Sen jälkeen voi käydä suihkussa päivittäin ilman sidettä. Ihoteippi on haavan päällä ompeleiden poistoon saakka. Tikit poistetaan koepalan ottopaikasta ja henkilön iästä riippuen 5 päivästä 2 viikon kuluttua.
Saunaan tai uimaan saa mennä aikaisintaan vuorokauden kuluttua tikkien poistosta, mutta saunassa tai uimassa ei tulisi viipyä kovin pitkään. Jos haavaa ei ommella, sitä voi kastella seuraavasta päivästä alkaen.
Milloin saan tietää tutkimustulokset?
Otetun koepalan vastaus valmistuu yleensä parissa viikossa. Tämän jälkeen sovitaan hoitavan lääkärin kanssa mahdollisista jatkotoimenpiteistä.
Lähde:
Terveyskirjasto
Lääkärilehti 50-52/14: Ihokoepalan otto
Kirjoittanut:
Sari Pitkänen
LT, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri
HUS, Iho- ja allergiasairaala
Leea Ylitalo
LT, iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri
TAYS, iho- ja sukupuolitautien klinikka
Johanna Nykopp
toimittaja
Kuva:
Kuvassa koepala otetaan näytteenottostanssilla. Stanssi painetaan ihon kerrosten läpi pyörittävällä kevyellä liikkeellä. Näin saadaan riittävä kudosnäyte. (Oikeudet: Sari Pitkänen ja Leea Ylitalo)
Katso myös: Kuvia tavallisimmista ihotaudeista.