Maalaislääkärin lääketiedettä kansalle

TV:stä tuttu lääkäri Tapani ­Kiminkinen on tehnyt suururakan kirjoittaessaan suuren lääkäri­kirjan. Kirjassa on vahva pohjavire: tutkitulla tiedolla potilaan parhaaksi.

”TV:stä tuttu” lääkäri Tapani ­Kiminkinen on tehnyt suururakan kirjoittaessaan suuren lääkäri­kirjan. Hän toteaa teoksen johdannossa: ”olen piirtänyt sivuille mahdollisimman paljon sitä, mitä olen oppinut potilastyössä reilun 30 vuoden aikana”, ja pyrkii sanojensa mukaan lähestymään ­aihetta potilaan näkökulmasta.

Kirja on tarkoitettu kansalaisille ja potilaille. Teos on paljolti tekijänsä näköinen: Teksti on sujuvaa, jonkin verran rönsyilevää ja aika kepeää. Se on kuin maalaislääkärin puhetta potilaalleen: faktoja, hyviä ohjeita ja perusteluja.

Potilaiden tarinat tuovat asioita eläviksi. Tapsan vinkit ovat osuvia ja kielikuvia mukavia: ”Ihminen ei edes tiedä elävänsä käsijarru päällä” (tunnistamaton tyypin 2 diabetes) tai ”Ei välttämättä tarvitse olla niin langanlaiha, että heinättömän heinäseipään takaa lahkeet huluputtaa”.

Asiantuntijat voivat monessakin kohdassa sanoa, että mutkat on vedetty vähän suoriksi. Tekstissä on epätarkkuuksia, mutta yleisesti asiasisältö on kohdallaan. Toisaalta paikka paikoin on maallikon kannalta kovin paljon yksityiskohtia, teoriaa, sivistyssanoja ja lääketieteellistä terminologiaa. Näin lienee toki usein lääkärin vastaanotollakin.

Kiminkinen on kuitenkin kirjassa tehnyt suurtyön. Näkökulma on paitsi potilaslähtöinen myös kansanterveydellinen, niin kuin kunnon perusterveydenhuollon lääkärille kuuluukin. On selvityksiä taudeista, niiden taustoista ja hoidoista. Mutta on myös asiaa tautien ehkäisystä ja terveyden edistämisestä sekä näiden kansanterveydellisistä ulottuvuuksista.

Nykyisenä lääketieteen sensaatio-otsikoiden ja yhden asian liikkeiden aikana on arvokasta, että terveysasioita tuodaan esille kokonaisvaltaisesti, riittävästi kansan kielellä, mutta asiallisesti. Tulee mieleen Albert Einsteinin kuuluisa kehotus: ”niin yksinkertaisesti kuin mahdollista, mutta ei sen yksinkertaisemmin”.

Huipputärkeänä pidän Kiminkisen johdannon lausetta: ”Uskomuksiin ei ole lääkärin mahdollista hurahtaa mukaan, sillä se saattaisi vaarantaa potilaan turvallisuuden.” Kiminkisen kirjassa on vahva pohjavire: tutkitulla tiedolla potilaan parhaaksi.

Kiminkisen suuri lääkärikirja. Tapani Kiminkinen. Tammi, Helsinki 2013. ISBN 978-951-31-7422-4. Sivuja 550. Hinta 34 e.

Pekka Puska