Hoitotakuun tiukentuminen on hyvä asia, mutta ei toteudu sormia napsauttamalla

Resursseja pitää lisätä ja työoloja parantaa, sanoo Janne Aaltonen.

Adobe/AOP

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Janne Aaltonen on tyytyväinen, että perusterveydenhuollon hoitotakuu tiukkenee.

Samaan hengenvetoon hän sanoo, että tällä hetkellä tiukentuva hoitotakuu ei voisi toteutua, koska resursseja ei ole tarpeeksi.

– On hyvinvointialueiden tehtävänä huolehtia, että ne panostavat perusterveydenhuollon kehittämiseen niin, että hoitotakuu toteutuu, hän sanoo.

Käytännössä hoitotakuun toteutumiseksi pitäisi Aaltosen mielestä lisätä vakansseja ja houkutella vakansseihin lisää lääkäreitä. Tällä hetkellä kaikissa jo olemassa olevissakaan vakansseissa ei ole tekijöitä. Henkilöstöstä on pulaa.

– Ymmärrän, että se ei tapahdu sormia napsauttamalla, mutta työoloja pitää parantaa. Työtä, johtamista ja toimintaa pitää kehittää niin, että näistä töistä tulee houkuttelevia. Ja jos kaiken kehittämisen jälkeen tavoite ei täyty, pitää ostaa ulkopuolelta joko työvoimaa tai palvelua, Aaltonen sanoo.

Hoitotakuu tiukkenee perusterveydenhuollossa asteittain. Syyskuusta alkaen hoitotakuu on perusterveydenhuollon avosairaanhoidossa 14 vuorokautta. Marraskuusta 2024 alkaen aika lyhenee seitsemään vuorokauteen.

Tasavallan presidentti hyväksyi hallituksen esityksen terveydenhuoltolain muuttamisesta viime viikolla.

Lue lisää: Olipa tarkastus!

Minna Pihlava

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.