Viljat nostivat diabeteksen esiasteen riskiä perinnöllisesti alttiilla lapsilla

Runsas viljojen saanti ei kuitenkaan ollut yhteydessä sairastumiseen.

Viljat nostivat diabeteksen esiasteen riskiä perinnöllisesti alttiilla lapsilla Kuva 1 / 1

Lapsen runsas viljojen saanti voi vaikuttaa tyypin 1 diabeteksen esiasteen kehittymiseen, havaitsi tuore suomalaistutkimus. Tutkimuksen mukaan lapsilla, jotka kuuluvat perinnölliseen riskiryhmään ja jotka syövät runsaasti kauraa, vehnää tai ruista, on muita suurempi todennäköisyys muodostaa tyypin 1 diabeteksen kehittymiselle tyypillisiä vasta-aineita.

Viljojen saanti ei kuitenkaan ollut yhteydessä diabetekseen sairastumiseen.

Tutkimuksessa seurattiin yli 5 000:tta, eli noin 15 prosenttia, Tampereen, Turun ja Oulun alueilla vuosina 1996–2004 syntyneistä lapsista, joilla on kohonnut perinnöllinen alttius sairastua. Ruokatottumuksia seurattiin ruokapäiväkirjojen avulla kuudenteen ikävuoteen asti.

– Tarvitaan vielä lisätutkimusta, jotta voidaan ymmärtää, altistaako viljan käyttö todella diabetekselle, vai onko kyseessä sattuman seurauksena saatu väärä löydös tai selittääkö havaittua yhteyttä jokin ihan muu vielä tunnistamaton tekijä, sanoo tutkimusprofessori Suvi Virtanen THL:n tiedotteessa.

Tulos ei muuta ravintosuosituksia, jotka perustuvat laajaan tutkimusnäyttöön. Viljavalmisteita suositellaan leikki-ikäisille vähintään neljä annosta päivässä, mieluiten täysviljatuotteina.

Tutkimus on osa DIPP-tutkimusta, joka etsii tyypin 1 diabeteksen riskitekijöitä. Seurantatutkimukseen osallistuivat THL, Tampereen, Helsingin, Oulun ja Tampereen yliopistot ja yliopistolliset sairaalat sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiedekeskus.

Kirjoittaja
Tiiamari Pennanen
toimittaja

Kuva
Adobe/AOP

Artikkeli on julkaistu alun perin Lääkärilehdessä 20.8.2019.

Oletko jo lukenut nämä?