Viraalit valheet leviävät nopeammin kuin virukset

Johanna Vehkoon kolumni käsittelee misinformaatiota, jota leviää myös uudesta koronaviruksesta.

Tammikuun lopulla luin eräästä yli 30 000 jäsenen suomenkielisestä Facebook-ryhmästä aloituksen: ”Mitä mieltä ootte siitä koronaviruksesta?”

Keskustelunavaus poiki muutamassa tunnissa 130 kommenttia. Kommentoijista huomattavan moni kertoi uskovansa virusepidemiasta kiertäviin salaliittoteorioihin. Yhden suositun teorian mukaan Kiinan Wuhanissa puhjennut koronavirus olisi kehitetty laboratoriossa ja päästetty tarkoituksella ihmisten joukkoon.

”Tämähän voi käytännössä olla bioterrori-isku, että mahdollisimman moni menehtyisi.”

Lue lisää: Olipa tarkastus!

”Keksitään virus, niin johan vähenee sakki!”

”Viruksen avulla tappavat osan ihmisistä ja samalla tienaavat biljoonia rahaa, koska ihmiset joutuvat sairaalaan ja sairaalamaksut pitää maksaa ja rokotuksista tienaavat.”

Yksi keskustelija kysyy, ketkä salaliiton takana mahtaisivat olla. ”Rikkaat ihmiset. Ihmiset, joilla on valtaa.”

Todisteena levitetään linkkiä patenttiin vuodelta 2015. Brittiläiselle Pirbright-tutkimuslaitokselle kuuluva patentti on otsikoitu ”Coronavirus”, joten ei mikään ihme, jos se käy maallikolle salaliittoteorian todisteesta.

Tosiasiassa patentoitu heikennetty virus ei liity ihmisiin tarttuviin koronaviruksiin lainkaan. Kyseessä on siipikarjan tauti, ja viruksen pohjalta Pirbrightin on tarkoitus kehittää lintuja suojaavaa rokote.

Valtaosa ihmisistä ei myöskään tiedä, että koronaviruksia on vaikka kuinka paljon. Aikaisempia koronaviruksen aiheuttamia tauteja ovat muun muassa SARS ja MERS. Tälle uusimmalle ei vain ole toistaiseksi annettu omaa yleisön suuhun sopivaa nimeä.

Koronavirusepidemiaan liittyvä mis­informaatio leviää pitkälti suljetuissa Facebook-ryhmissä ja viestisovelluksissa. Tällaista on huomattavan vaikea havaita ja seurata, koska se ei näy julkisissa hakutuloksissa. Faktantarkistajien, tutkijoiden tai terveysvalistajien on vaikeaa ja paikoin mahdotonta puuttua harhaanjohtavan tiedon levittämiseen.

Ja aika lailla mahdotonta sen pysäyttäminen on avoimissakin kanavissa, elleivät somejätit itse tee asialle jotakin. Youtube on sentään hillinnyt salaliittovideoiden näkyvyyttä, mutta Twitterissä #coronavirus-tviittivirta on täynnä mitä mielikuvituksellisimpia juttuja.

Vaikutusvaltainen salaliittoteoreetikko, jolla on sosiaalisessa mediassa satojatuhansia seuraajia, kehottaa ihmisiä juomaan valkaisuainetta koronaviruslääkkeeksi. Monet vannovat ore­gano­öljyn tai kannabiksen nimeen. Toiset levittävät teoriaa, jonka mukaan epidemia on lähtöisin siitä, että Wuhanissa on testattu 5G-verkkoa. Tartuntojen ja kuolleiden määriä liioitellaan, jael­laan feikkikuvia ja -videoita joukkohaudoista ja kaduille kupsahtelevista ihmisistä.

Ongelmia aiheuttaa myös se, että verkosta ei löydy kumoavaa tai korjaavaa tietoa kaikkiin mahdollisiin humpuukiteorioihin, joita ihmiset kulloinkin keksivät. Kun yrittää googlata, onko USA:n hallitus patentoinut koronaviruksen tai onko Bill ja Melinda Gatesin säätiö epidemian takana, ei saa tulokseksi faktantarkistusjuttua aiheesta. Ainakaan ennen kuin huhu tai valeuutinen on ehtinyt levitä niin laajalle, että faktantarkistus on ollut aiheellista tehdä.

Tieteellisen tiedon puolustajien on mahdotonta ennakoida kaikkia mahdollisia salaliittoteorioita ja valeuutisia.

Vastaisuudessa voidaan olla varmoja, että jokaisen epidemian alkaessa misinformaation ja salaliittoteorioiden levittäminen alkaa välittömästi. Nykyisellään tilanne muistuttaa huvipuistojen nuijimispeliä, jossa myyrä nousee kolosta ja pelaajan täytyy mahdollisimman nopeasti nuijia se alas. Välittömästi toinen myyrä nostaa päänsä, ja kolmas, ja niin edelleen. Erona on se, että misinformaatio ei koskaan katoa koloonsa, vaikka kuinka nuijisi.

Johanna Vehkoo

Kirjoittaja on faktantarkistukseen ja misinformaatioon erikoistunut toimittaja ja tietokirjailija.

Kolumni on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 7/2020.