Naisten armeija

Onko terveys naisille käskyjä ja niiden suorittamista?

Pudota, aloita, hillitse, syö.

Käyn silloin tällöin kirjaston lehtiosastolla lukemassa terveyslehtiä. Täytyyhän minun työni vuoksi tietää, mitä potilaani lukevat, ja mistä he terveystietonsa ja -käsityksensä ammentavat.

Terveyslehtiä on monenlaisia. On vastuullisia ja hyvin toimitettuja, ja sitten on niitä muita.

Nujerra, taita, lopeta, ota.

Lehdet elävät lukijoista. Tarkemmin sanottuna, lehdet elävät mainostajista. Mainostajat ostavat lehdistä mainostilaa, jos lehdellä on lukijoita. Mainosten väliin täytyy saada lukijoita houkuttelevia kuvia ja tekstejä. Tämä takaa sen, että silmä liukuu teksteistä ja kuvista myös mainokseen. Mitä enemmän lehdellä on lukijoita, sitä kalliimmalla lehden kustantaja voi mainostilaansa myydä.

Nouse, tee, voita, uskalla.

Vastuullinen toimittaja rakentaa juttunsa tutkitun tiedon varaan. Lääketieteelliset tutkimukset ovat usein vaikeaselkoisia, eivätkä ne kosketa ihmisen, minun, elämääni millään tavoin: L-Arginine Supplementation in Type II Diabetic Rats Preserves Renal Function and Improves Insulin Sensitivity by Altering the Nitric Oxide Pathway. Claybaugh T, Decker S, McCall K, Slyvka Y, Steimle J, Wood A, Schaefer M, Thuma J, Inman S. Int J Endocrinol. 2014;2014:171546.

Liiku, jumppaa, punnerra, vahvista.

En kadehdi terveydestä kirjoittavia toimittajia. Miten kirjoittaa kiinnostavasti lääketieteellisestä tutkimuksesta niin, että se auttaisi meitä ymmärtämään paremmin ruumiimme rakennetta ja toimintoja, sekä niiden yhteyttä luonnon ilmiöihin, ympäristöömme ja elintapoihimme?

Nuku, lepää, rentoudu, hellitä.

Terveyslehtien kannessa on aina hymyilevä nuori nainen, ei koskaan kaltaistani vanhenevaa ja yrmeää miestä. (Markkinoinnin ammattilaiset sanovatkin, että hymyilevillä naiskasvoilla voi myydä mitä tahansa.) Terveyslehtiä lukevat pääasiassa naiset. Terveyslehtien artikkeleita kirjoittavat pääasiassa naiset. Naiset kirjoittavat naisille. Onko terveys vain naisten asia?

Taistele, valloita, puolusta, hyökkää.

Naistoimittajat käyttävät juttujensa otsikoissa paljon käskysanoja. Tulee mieleen aikani armeijassa. Onko terveys naisille käskyjä ja niiden suorittamista? Naisten armeija?

Raimo Puustinen
Kirjoittaja on tamperelainen yleislääketieteen erikoislääkäri, joka hämmästelee tällä palstalla terveydenhuollon ilmiöitä.