Vastakkaisasettelusta yhteistyöhön

Vuorovaikutus julkisen ja yksityisen terveydenhuollon välillä on hyvä asia ja sitä pitää edistää.

Terveyskeskusasiakkaita käännytetään yksityiselle uutisoi Helsingin Sanomat torstaina 28.3. Espoossa oli kuulemma terveysasemalta ohjattu potilaita yksityiselle lääkäriasemalle. Entä sitten? Yksityisiltä lääkäriasemiltahan ohjataan asiakkaita terveysasemille!

Jonottajille oli kerrottu, että jos teillä on vakuutus, sitä kannattaa nyt hyödyntää. Meillä on nyt niin paljon asiakkaita, että odotusaikanne saattaa venyä useisiin tunteihin…

Tämähän on hyvää asiakaspalvelua! Siis se, että asiakkaille kerrotaan ruuhkasta. Ei ketään pidä käännyttää pois julkisesta terveydenhuollosta, mutta vuorovaikutus julkisen ja yksityisen terveydenhuollon välillä on hyvä asia ja sitä pitää edistää. Parhaimmillaan ne täydentävät toisiaan.

Jos joku hankkii ja maksaa yksityistä vakuutusta saadakseen tehokkaammin ja jonottamatta terveyspalveluja, vakuutusta kannattaa tietenkin hyödyntää. Jos on mahdollista saada työterveyshuollosta tarvittava hoito, sitä mahdollisuutta kannattaa käyttää.

Julkisen ja yksityisen terveydenhuollon välinen jännite johtaa helposti siihen, ettei yhteistyö niiden välillä toimi. Diabeetikot, sydänpotilaat, astmapotilaat jne. pitääkin tietyissä tilanteissa ohjata terveyskeskukseen. Yksityistä terveydenhuoltoa ja työterveyshuoltoa pitää kannustaa yhteistyöhön julkisen terveydenhuollon kanssa. Terveyskeskuksessa potilaat saavat hyvää hoitoa ja yhteiskunnan takaamat palvelut ovat käytössä. Diabeetikon tukena on terveyskeskuksessa lääkärin lisäksi diabeteshoitaja; jalat tutkitaan, silmänpohjat kuvataan, ravitsemusneuvontaa annetaan ja esimerkiksi verensokerimittarin käyttö opetetaan.

Vastakkainasettelusta ja kilpailutilanteesta pitää päästä joustavaan yhteistyöhön. Pitäisi miettiä esimerkiksi diabeetikon hoitopolku tilanteessa, jossa työnantaja takaa vain työterveyshuollon peruspalvelut. Jos työterveyshuolto havaitsee työterveystarkastuksessa kohonneita laboratorioarvoja, toimintatapa pitää olla ennalta sovittu ja kaikille osapuolille selvä. Nyt se ei sitä ole.

Erkki Alanko
Kirjoittaja on 64-vuotias helsinkiläinen viestinnän neuvonantaja, jolla on todettu eteisvärinä. Se ei kuitenkaan häiritse tärkeintä: Hän on intohimoinen puutarhaharrastaja.