Uusi suomalaiskeksintö pitää hampaat suussa

Bioaktiivisen lasin ja lääkeaineen yhdistelmä voi korjata hammastuhoja ja estää hampaiden tukikudoksen tuhoutumisen.

Parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudosten tulehdus ja sitä seuraava hampaiden kiinnityksen kato on yleisimpiä hampaiden irtoamisen syitä. Mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sitä yleisempää kiinnityskudoksen tuhoutuminen on. Lisäksi parodontiitti on useimmilla oireeton ja tekee myyräntyötään salassa.

Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnassa väittelevä Kirsi Rosenqvistin mukaan pelkkä reikien paikkaaminen ja hampaiden perushoito ei riitä.

– Elämme nykyään pidempään, ja parodontiitti voi olla syy, miksi lopulta tarvitsemme tekohampaat – ei se, että hampaat olisivat reikäiset, hän sanoo.

Parodontiittia voidaan hillitä lääkeaineilla, kuten syövän hoidossa käytettävällä klodronaatilla. Aineella on kuitenkin suun kautta annosteltuna sivuvaikutuksia. Siksi Rosenqvist alkoi miettiä, voitaisiinko lääkeaine toimittaa hallitusti juuri sinne, missä sitä tarvitaan.

Apua bioaktiivisesta lasista

Ratkaisuksi osoittautui bioaktiivinen lasi. Periaatteessa tavallista lasia muistuttavan bioaktiivisen lasin ainesosien suhde on sellainen, että se reagoi kudoksen kanssa ja muodostaa esimerkiksi luukudoksen yhteydessä luuta.

Kun bioaktiivista lasia, lääkeainetta ja fysiologista keittosuolaliuosta sekoitettiin tahnaksi, joka sijoitettiin kymmeneksi minuutiksi ientaskuun, tulokset olivat rohkaisevia.

– Yhdistelmä näyttäisi auttavan parodontiitille tyypillisten kudostuhojen korjaamisessa. Sitä voitaisiin käyttää parantamaan syvien ientaskujen kiinnittymistä ja mahdollisesti korjaamaan syntyneitä kudostuhoja. Näin ihminen saisi pidettyä hampaat suussaan, Rosenqvist kuvaa.

Keksintö on patentoitu Keksintösäätiön avustuksella.

Rosenqvist toivoo pääsevänsä kehittämään keksintöä kaupalliseksi tuotteeksi. Hänen mukaansa hammastuhojen estämisen lisäksi bioaktiivisen lasin ja klodronaatin yhdistelmä saattaisi auttaa myös luuhun esimerkiksi syöpäleikkauksen yhteydessä syntyneiden kuoppien täyttämisessä.

– Näin uudisluun muodostumista voitaisiin nopeuttaa. Tästä olisi hyötyä erityisesti silloin, jos hoidetaan käsien, jalkojen ja selkärangan luita, joihin kohdistuu normaalielämässä rasitusta.

FaL Kirsi Rosenqvist väittelee 23.5.2014 kello 12 Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnassa aiheesta

Lähde:
Helsingin yliopisto
"The effect of systemically and locally administered clodronate on bone quality" (Systeemisesti ja paikallisesti annostellun klodronaatin vaikutus luun laatuun).

Kuva:
Panthermedia