Äidin syömishäiriö vaikuttaa sekä raskauteen ja vastasyntyneeseen

Äidin anoreksia lisäsi raskauden­aikaisen verenvuodon riskiä. ­

Äidin syömishäiriö vaikuttaa sekä  raskauteen ja vastasyntyneeseen Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Ruotsalaisessa väestöpohjaisessa tutkimuksessa havaittiin äidin raskaudenaikaisen ja myös aiemmin sairastetun syömishäiriön lisäävän äidin hyperemeesin, raskaudenaikaisen anemian ja verenvuodon riskiä. Myös lapsen ennenaikaisen syntymän ja mikrokefalian riski oli kohonnut.

Tutkimuksessa oli 2 769 anoreksiaa sairastanutta (keski-ikä 29,4 v), 1 378 bulimiaa (30,2 v) ja 3 395 epätyypillistä syömishäiriötä sairastanutta (28,9 v). Verrokkeja oli 1 225 321 (keski-ikä 30,3 v).

Syömishäiriö kaksinkertaisti hyper­emeesin riskin. Äidin anoreksia lisäsi raskauden­aikaisen verenvuodon riskiä. ­Anemia oli yleisempää bulimiaa ja määrittämätöntä syömishäiriötä sairastavilla. Instrumenttiavusteisia synnytyksiä oli vähemmän anoreksiaa ja määrittämätöntä syömishäiriötä sairastaneilla, sektio tehtiin hieman useammin määrittämätöntä syömis­häiriötä sairastaneille.

Ennenaikaisen synnytyksen riski oli suurentunut etenkin anoreksiapotilailla, mutta myös bulimiassa ja määrittämättömässä syömishäiriössä. Anoreksia ja määrittämätön syömis­häiriö lisäsivät lapsen riskiä syntyä pienipainoisena raskauden kestoon nähden. Kaikki syömishäiriöt lisäsivät mikrokefalian riskiä.

Aiemmin sairastetuksi syömishäiriöksi määriteltiin oireilu ja diagnoosi yli vuosi ennen hedelmöittymistä. Aktiivinen tauti oli 10 %:lla anoreksiaa, 17 %:lla bulimiaa ja 18 %:lla määrittämätöntä syömis­häiriötä sairastaneista. Ei-aktiivisessa syömishäiriössä havaittiin saman­suuntaisia riskejä.

Syömishäiriöitä ilmenee nuorilla, lisääntymisikäisillä naisilla. Yhdellä kymmenestä sairaus kroonistuu. ­Huo­mionarvoista on, että myös syömishäiriöstä toipuneilla raskauden ja vastasyntyneen komplikaatioriski on lisään­tynyt.

Lähde: Mantel Ä, Hirschberg AL, Stephansson O. Association of maternal eating disorders with pregnancy and neonatal outcomes. JAMA Psychiatry 2020;77:285–93.

Nina Kaseva

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 20/2020.

Oletko jo lukenut nämä?