Äidin syömishäiriö vaikuttaa sekä raskauteen ja vastasyntyneeseen

Äidin anoreksia lisäsi raskauden­aikaisen verenvuodon riskiä. ­

Ruotsalaisessa väestöpohjaisessa tutkimuksessa havaittiin äidin raskaudenaikaisen ja myös aiemmin sairastetun syömishäiriön lisäävän äidin hyperemeesin, raskaudenaikaisen anemian ja verenvuodon riskiä. Myös lapsen ennenaikaisen syntymän ja mikrokefalian riski oli kohonnut.

Tutkimuksessa oli 2 769 anoreksiaa sairastanutta (keski-ikä 29,4 v), 1 378 bulimiaa (30,2 v) ja 3 395 epätyypillistä syömishäiriötä sairastanutta (28,9 v). Verrokkeja oli 1 225 321 (keski-ikä 30,3 v).

Syömishäiriö kaksinkertaisti hyper­emeesin riskin. Äidin anoreksia lisäsi raskauden­aikaisen verenvuodon riskiä. ­Anemia oli yleisempää bulimiaa ja määrittämätöntä syömishäiriötä sairastavilla. Instrumenttiavusteisia synnytyksiä oli vähemmän anoreksiaa ja määrittämätöntä syömishäiriötä sairastaneilla, sektio tehtiin hieman useammin määrittämätöntä syömis­häiriötä sairastaneille.

Ennenaikaisen synnytyksen riski oli suurentunut etenkin anoreksiapotilailla, mutta myös bulimiassa ja määrittämättömässä syömishäiriössä. Anoreksia ja määrittämätön syömis­häiriö lisäsivät lapsen riskiä syntyä pienipainoisena raskauden kestoon nähden. Kaikki syömishäiriöt lisäsivät mikrokefalian riskiä.

Aiemmin sairastetuksi syömishäiriöksi määriteltiin oireilu ja diagnoosi yli vuosi ennen hedelmöittymistä. Aktiivinen tauti oli 10 %:lla anoreksiaa, 17 %:lla bulimiaa ja 18 %:lla määrittämätöntä syömis­häiriötä sairastaneista. Ei-aktiivisessa syömishäiriössä havaittiin saman­suuntaisia riskejä.

Syömishäiriöitä ilmenee nuorilla, lisääntymisikäisillä naisilla. Yhdellä kymmenestä sairaus kroonistuu. ­Huo­mionarvoista on, että myös syömishäiriöstä toipuneilla raskauden ja vastasyntyneen komplikaatioriski on lisään­tynyt.

Lähde: Mantel Ä, Hirschberg AL, Stephansson O. Association of maternal eating disorders with pregnancy and neonatal outcomes. JAMA Psychiatry 2020;77:285–93.

Nina Kaseva

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 20/2020.