Amfetamiinin käyttö on lisääntynyt edelleen pääkaupunkiseudulla

Huumeiden käytön kasvu näkyy myös liikenteessä.

THL:n jätevesitutkimukset osoittavat, että amfetamiinia käytetään pääkaupunkiseudulla nyt ennätyksellisen paljon. Sen käyttö on jatkanut kasvuaan poikkeusolojen aikana.

Näin kertovat käynnissä olevien jätevesitutkimusten lähes reaaliaikaiset tulokset. Näytteitä alettiin kerätä viikoittain maalis-huhtikuussa.

Samalla huumerattijuopumusepäilyjen määrä on ylittänyt ensimmäistä kertaa alkoholirattijuopumusepäilyjen määrän.

– Amfetamiinin käyttö on kolminkertaistunut vuodesta 2013, eikä minkään jätevedestä tutkitun huumeen käytössä ole havaittu kevään aikana selkeää laskua koronan rajoitustoimista huolimatta, toteaa THL:n oikeustoksikologiayksikön päällikkö Teemu Gunnar tiedotteessa.

Maaliskuun puolivälin jälkeen amfetamiinin käyttö on lisääntynyt keskimäärin 15 prosenttia verrattuna edelliseen puolen vuoden ajanjaksoon pääkaupunkiseudulla.

Gunnar kertoo, että amfetamiinin käytön lisääntymisen ei voida osoittaa johtuvan koronan aiheuttamista poikkeuksellisista olosuhteista.

Metamfetamiinin käytössä oli piikki vuosina 2016 ja 2017. Sen jälkeen käyttö on palautunut vähäiseksi, eikä tänä keväänä metamfetamiinin käytössä tapahtunut suurta muutosta.

Kokaiinin käytön kasvu taittunut

Kokaiinin käyttö kasvoi pääkaupunkiseudulla vuodesta 2013 vuoteen 2019 moninkertaiseksi. Käyttömäärä on kuitenkin viime aikoina tasaantunut ja jopa laskenut.

– Koronavirustilanteen vuoksi asetetut rajoitustoimet, kuten ravintoloiden sulkeminen, kokoontumisten rajoittaminen tai rajanylitysliikenteen rajoitukset, eivät kuitenkaan näyttäisi vaikuttaneen voimakkaasti kokaiinin käyttöön, sanoo kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää tiedottessa.

Ekstaasin käytössä ei ole havaittu kevään aikana muutoksia aiempaan. Ekstaasin keskimääräinen käyttö nousi vuosina 2013–2015, mutta on sen jälkeen pysynyt hyvin tasaisena.

Ulla Toikkanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.